Στην Αθήνα για τον Economist και τα… προαπαιτούμενα
- 28/06/2017, 09:29
- SHARE
Με τα προαπαιτούμενα στο «χέρι» ήρθαν σήμερα στην Αθήνα οι εκπροσώποι των θεσμών με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist.
Με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έρχονται σήμερα στην Αθήνα οι τρείς από τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής.
Οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι ( ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) αναμένεται να συμμετέχουν μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη στην συνεδρία με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο οικονομικός μαραθώνιος της Ελλάδας συνεχίζεται», μεταξύ των οποίων οι τρεις από τους τέσσερεις επικεφαλείς των ομάδων, που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα, θα θέσουν τις απαιτήσεις τους μέχρι και την εκκίνησης της τρίτης αξιολόγησης η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο.
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα περιγράφονται επιπλέον 113 προαπαιτούμενα και δράσεις – πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την δεύτερη αξιολόγηση – τα οποία και θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ομάδα του ΔΝτ Ντέλια Βελκουλέσκου θα απουσιάζει από τη συνάντηση αυτή, ωστόσο αναμένεται να συμμετέχει από απόσταση.
Αν κρίνει κανείς από τις παρατηρήσεις που γίνονται συχνά πυκνά από το σκληρό του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν για τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών ούτε και αυτή η συνεδρία θα είναι ευχάριστη για τον εκπρόσωπο της ελληνικής Κυβέρνησης υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται και η αυριανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα βασικά θέματα της συζήτησης είναι:
– Η Ευρώπη απέναντι στην πολιτική συνεχούς λιτότητας
-Το ατελές έργο του ESM με την Ελλάδα
Βεβαίως από την συζήτηση δεν θα λείψει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέος καθώς το συνέδριο βάζει την ερώτηση αν υπάρχει νέα προσέγγιση στο θέμα και αν τελικά το χρέος δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Με την ιδιότητά του ως ένας από τους επικεφαλής των θεσμών και ο κύριος δανειστής της Ελλάδας ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί να τοποθετηθεί και για το παρόν αλλά και για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για το μέλλον του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.