Στην Αθήνα οι θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση
- 21/01/2019, 10:19
- SHARE
Ξεκινά σήμερα ο δεύτερο γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας - Στο επίκεντρο η δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα.
Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο δεύτερο γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν αν θα ανοίξει ο δρόμος της Ελλάδας στις αγορές. Οι θεσμοί έχουν στείλει ήδη προειδοποιητικά σήματα καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μόλις προ ολίγων ημερών συνέστησε εμμέσως πλην σαφώς «μετρημένες» αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διπλή ρύθμιση 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά πράσινο φως από την Κομισιόν δεν έχει ακόμα δοθεί.
Στις αποκρατικοποιήσεις οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες, όπως άλλωστε και στο στόχο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Όλα αυτά, αλλά και οι υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, μέτωπο στο οποίο κυβερνητική πηγή την περασμένη Παρασκευή προδιέγραψε νέες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση μόνιμων γενικών διευθυντών στο δημόσιο, μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ αύριο μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τη συνεδρίαση του Eurogroup (σήμερα χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα) έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η «ετυμηγορία» της Κομσιόν αναμένεται επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ακόμα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη «μακροοικονομικών ανισορροπιών» στην ελληνική οικονομία με την απαίτηση λήψης διορθωτικών μέτρων. Οι «ανισορροπίες» αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο της ανεργίας, του υψηλού δημοσίου χρέους αλλά και στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους υπό το βάρος των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Στο θέμα των τραπεζών, οι ρυθμοί επίλυσης του προβλήματος φαίνεται να ανεβαίνουν. Κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα έχει κλειδώσει έως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν θα χρειαστεί παράταση την οποία νωρίτερα πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε αποκλείσει. Την ερχόμενη Πέμπτη άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00% αναμένεται να συζητήσουν με τον SSM το ελληνικό ζήτημα.
Στο μεσοδιάστημα, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει να αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγων. Παρ’ ότι το cash buffer των 26 δισ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα αναμονής, πληροφορίες από πηγές της αγοράς αναφέρουν διεργασίες άμεσης έκδοσης πενταετών ομολόγων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα και με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε φθίνουσα τροχιά τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται πως μια τέτοια έκδοση θα έβγαινε με απόδοση της τάξεως του 3,55%-3,65%. Κλειδωμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν και τα σχέδια μπορεί να «συγκρατηθούν» αναλόγως των εξελίξεων.
Τα πρώτα επίσημα σήματα των θεσμών αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα εκδώσει ένα αναλυτικό κείμενο πρώτων παρατηρήσεων, ενώ ανακοίνωση αναμένεται και από την πλευρά της Κομισιόν.
Θετικό σινιάλο, φέρνει πιο κοντά την εκταμίευση της «δόσης» των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs- ANFAs) στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα). Μέχρι τότε, στο ιδανικό σενάριο, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί σε ατζέντα Eurogroup.