Στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνα
- 11/12/2018, 08:26
- SHARE
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αργεντινή, Τραμπ και Σι, συμφώνησαν στην αναβολή της επιβολής δασμών προς τα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις. δολαρίων.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της επόμενης φάσης στις διαπραγματεύσεις τους για το εμπόριο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα που άπτονται του εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αργεντινή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν μια εκεχειρία που ανέβαλε την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου αύξηση από τις ΗΠΑ των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%.
Ο Λαϊτχάιζερ δήλωσε χθες ότι εάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία έως την 1η Μαρτίου, θα επιβληθούν νέοι δασμοί, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει «μια απαράβατη προθεσμία» ύστερα από μια εβδομάδα σύγχυσης, από ό,τι φάνηκε, μεταξύ του Τραμπ και των συμβούλων του.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε σύντομη ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι ο Λιου μίλησε με τον Μνούτσιν και τον Λαϊτχάιζερ σήμερα το πρωί, ώρα Πεκίνου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας.
«Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις προκειμένου να θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στη συνάντησή τους, και να προωθήσουν το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη για την επόμενη φάση της διαδικασίας των διαβουλεύσεών μας για την οικονομία και το εμπόριο», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιου, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Λιου, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Σι, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει τεθεί επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις από κινεζικής πλευράς.
Διαβάστε ακόμη: Μετά τη Huawei, οι ΗΠΑ βάζουν στόχο όλες τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών