Στην γραμμή εκκίνησης η βιομηχανία Εκθέσεων, με οδηγό τη ΔΕΘ
- 22/07/2020, 12:34
- SHARE
Τυπικά η διοργάνωση εκθέσεων – όπως και η διοργάνωση συνεδρίων – επιτρέπεται στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου αλλά στην πράξη η επανεκκίνηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει συνδεθεί με την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου.
Αν και ορισμένοι μεγάλοι παίκτες έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες για επικείμενες εμπορικές – καταναλωτικές εκθέσεις, κανένας δεν σχεδιάζει διοργάνωση νωρίτερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η Rota ετοιμάζεται για επανεκκίνηση στις 16 Σεπτεμβρίου με την Mostra Rota, την Athens Fashion Trade Show, την έκθεση παιχνιδιών και την Δωρέκθεση στο Metropolitan Expo. Στις 26 Σεπτεμβρίου επανεκκινεί η Forum με την Athens Coffee Festival στο Γκάζι και η BeBest διοργανώνει την Beyond 4.0 1 – 4 Οκτωβρίου.
“Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν κάνει κάποιους προγραμματισμούς σε συνεργασία με εκθεσιακά κέντρα που έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους σε αυστηρά πρωτόκολλα. Αλλά καμία εταιρεία δεν έχει προγραμματίσει διοργάνωση πριν από την ΔΕΘ. Αυτή θα είναι διοργάνωση βαρόμετρο…”, αναφέρει στο Fortune ο Δημήτρης Κουρκουρίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιχειρηματικών & Εκθεσιακών Ερευνών & Ανάπτυξης.
Μιλά για την αξία αυτής της αγοράς η οποία συνεχώς διευρύνεται, με τους πέντε μεγαλύτερους διοργανωτές (Ελληνικές Εκθέσεις (ΔΕΘ), Rota, Forum, Ποσειδώνια και Be Best) να αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας πίτας, με αξία πάνω από 50 εκατ. ευρώ (με βάση επίσημα στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου πριν από μια διετία).
Ας σημειωθεί ότι αυτές οι εταιρείες είναι πίσω από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, από την ΔΕΘ, με πάνω από 200 χιλ. επισκέπτες κάθε χρόνο, μέχρι την Agrotica, με 150 -160 χιλ. και τα Ποσειδώνια με 25 χιλιάδες επισκέπτες.
Αβεβαιότητες και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις
Την ίδια στιγμή ωστόσο η Εκθέσεις Ποσειδωνία, ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια θα πραγματοποιηθεί τελικά το 2022, 6-10 Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κοινή απόφαση των συνεργαζόμενων φορέων που συμφώνησαν ότι φέτος οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση. Αλλά και στο εξωτερικό μεγάλες διοργανώσεις μετατίθενται για το 2022, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η εταιρεία Comexposium, διοργανώτρια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων SIAL, γνωστοποίησε την αναβολή της SIAL Paris 2020 που είχε αρχικά προγραμματιστεί γι αυτό το φθινόπωρο από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου 2020. Η έκθεση μετατίθεται για το διάστημα 15-19 Οκτωβρίου 2022.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά την κινητοποίηση της εταιρείας για την υποστήριξη εκθετών και επισκεπτών και τη διασφάλιση τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής ασφάλειας υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία Covid-19, ώστε να επιτραπεί η επιτυχής διεξαγωγή της διεθνούς εκδήλωσης, οι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως και η αβεβαιότητα που επικρατεί οδήγησαν τους εκθέτες να μεταβάλλουν τη στάση τους, εκφράζοντας ευρεία επιθυμία να αναβληθεί η εκδήλωση προκειμένου οι διοργανωτές να μπορέσουν να εγγυηθούν την επιτυχία της έκθεσης έναντι των επαγγελματιών του χώρου. Ας σημειωθεί ότι η SIAL Paris αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, η οποία το 2018 φιλοξένησε 7.336 εκθέτες από 120 χώρες (87% διεθνείς) και προσέλκυσε περί τους 160.000 επισκέπτες (70% διεθνείς). Η ελληνική συμμετοχή στη προηγούμενη διοργάνωση ανήλθε σε 287 εκθέτες, καθιστώντας την Ελλάδα την 6η μεγαλύτερη συμμετοχή στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βάσει του αριθμού των συμμετεχουσών εταιρειών.
Εκθέσεις και lockdown
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκθεσιακή αγορά διαφέρει από την συνεδριακή αφορώντας εμπορικές εκθέσεις Β2Β, που προωθούν συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών και εκθέσεις B2C, με τη συμμετοχή καταναλωτών. Η διακοπή τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε μεγάλο πλήγμα σε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, από ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων, εταιρείες συμβούλων και marketing μέχρι προμηθευτές ενέργειας, τεχνολογίας, συντήρησης, καθαριότητας, εταιρείες φιλοξενίας και εστίασης.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε o παγκόσμιος οργανισμός για την βιομηχανία των εκθέσεων UFI, μιλάμε για μια αγορά που παράγει πάνω από 140 δισ. δολ. σε ετήσια βάση (136,9 δισ. δολ. Το 2018). Αυτές είναι οι άμεσες δαπάνες από επισκέπτες και εκθέτες σε πάνω από 32.000 εκθέσεις σε περισσότερες από 180 χώρες. Το αποτύπωμα αυτής της αγοράς στο ΑΕΠ και την απασχόληση είναι μεγάλο και αφορά 1,3 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας παγκοσμίως και σχεδόν 69-70 δισ. ευρώ με όρους ΑΕΠ. Συνυπολογίζοντας το έμμεσο αποτύπωμα μιλάμε για πάνω από 3,2 εκατ. θέσεις εργασίας και πάνω από 167 δισ. ευρώ στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η “επόμενη μέρα”
Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εκθεσιακή αγορά στερώντας την ίδια στιγμή ευκαιρίες ανάπτυξης σε κλάδους της οικονομίας για τους οποίους ορισμένες από τις διεθνείς εκθέσεις αποτελούν σημεία αναφοράς για στρατηγικές συμφωνίες, για εξαγωγές, συνέργειες κ.ο.κ.. Το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες μεταθέτουν για το 2022 μερικές από αυτές τις μεγάλες εκθέσεις αποθαρρύνει τους υπεραισιόδοξους της αγοράς και δεν συνάδει με τις προσδοκίες για πλήρη επιστροφή στη κανονικότητα από το 2021. Την ίδια στιγμή πάντως στην Κίνα οι πρώτες διοργανώσεις μετά το lockdown στέφθηκαν με επιτυχία, όπως σημειώνει ο κ. Κουρκουρίδης αναδεικνύοντας την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.
Αναπόφευκτα κάποιες εκθέσεις θα μετατεθούν για το 2021, σημειώνει, ωστόσο από τον Μάρτιο – Φεβρουάριο που σταμάτησαν οι εκθέσεις το πρώτο τεστ για την επανεκκίνηση θα γίνει με την διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτηρίζει έκθεση “πιλότο”. Όπως εξηγεί μάλιστα, έχουν προετοιμαστεί πρωτόκολλα κι έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για τον έλεγχο των συνθηκών μέσα στην έκθεση και υπάρχουν προδιαγραφές για τον αριθμό των επισκεπτών στα περίπτερα, για την αποφυγή συνωστισμού στα εκδοτήρια εισιτηρίων με την προώθηση ηλεκτρονικής έκδοσης πάσων ενώ μέσω της τεχνολογίας θα παρακολουθούνται κλειστοί χώροι για επιτήρηση προκειμένου να διασφαλίζεται η εφαρμογή των κανόνων που έχουν προτείνει οι υγειονομικές αρχές, με τις οποίες οι διοργανωτές είναι σε συνεχή συνεργασία για προσαρμογή των μετρικών ορίων ανάλογα με τις συνθήκες. “Εξάλλου, σήμερα διαπιστώνεται ότι έχουμε ένα πισωγύρισμα…”, σημειώνει ο κ. Κουρκουρίδης αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας, στοιχείο που διαφοροποιεί τα μέτρα ασφάλειας.
Εν κατακλείδι, είναι πρώιμο να εξάγει κανείς συμπεράσματα για την πορεία του κλάδου τόσο το 2020 όσο και το 2021, πριν ακόμη βρεθεί στην γραμμή επανεκκίνησης. Επομένως υπό τις παρούσες συνθήκες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 85η ΔΕΘ και το πρώτο κρίσιμο τεστ.