Στην κόψη του ξυραφιού για νέα μέτρα- Το «καμπανάκι» Τσιόδρα και οι ανησυχίες των ειδικών
- 27/09/2020, 16:28
- SHARE
Τα όπλα τους για να μπει φρένο στην διασπορά του ιού κυρίως στην Αττική αποκαλύπτουν οι λοιμωξιολόγοι αλλά και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποκλείεται να πάμε σε επιπλέον μέτρα αν δεν βελτιωθούν οι δείκτες.
Τα όπλα τους για να μπει φρένο στην διασπορά του ιού κυρίως στην Αττική αποκαλύπτουν οι λοιμωξιολόγοι αλλά και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποκλείεται να πάμε σε επιπλέον μέτρα αν δεν βελτιωθούν οι δείκτες. Εμπόδιο στις προσπάθειες των ειδικών και της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του ιού στέκονται βέβαια όσοι επιμένουν να συνωστίζονται στις πλατείες ακόμη και μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Από τα ημίμετρα στα σκληρά μέτρα
Βλέποντας τις εικόνες των τελευταίων ημερών λοιπόν οι ειδικοί και η κυβέρνηση αποφάσισαν να αποκαλύψουν μερικά από τα μέτρα που έχουν στη φαρέτρα τους.
Η καθολική χρήση της μάσκας και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων είναι το «όπλο» που κρατά σε «εφεδρεία» η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, πριν ενεργοποιήσει το έσχατο σενάριο του lockdown προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Γώγος: Εξετάζονται μάσκες παντού και ηλικιακοί περιορισμοί
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τα πάρτι εξέφρασε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Με προβληματίζουν πολύ και την Επιτροπή και την Πολιτεία. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λήξει»… «Είναι απαράδεκτες. Δεν βλέπω να φοράνε ούτε καν μάσκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά εξετάζονται οι μάσκες παντού, περιορισμός των δραστηριοτήτων από κάποια ώρα και μετά, μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων που δουλεύουν εξ αποστάσεως σε όλες τις επιχειρήσεις και ηλικιακούς περιορισμούς. «Είναι όλα ανοιχτά γιατί πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύψας: Αν το επιβάλει η κατάσταση εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων
«Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών», τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας. Όπως δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.
Καμπανάκι Τσιόδρα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος την Πέμπτη στο πλαίσιο της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης «AIDS & Ηπατίτιδες είχε αναφέρει πως για πρώτη φορά «ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πάνω από 600 από την αρχή της επιδημίας».
Κικίλιας: Η καθολική χρήση μάσκας έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών
Την ίδια ώρα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό τη διασποράς του κορωνοϊού ρωτήθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας ότι «όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα τίθενται άλλα μέτρα. Όσο δυσκολεύονται οι δείκτες και δεν προσέχουμε τόσο οι ειδικοί και οι επιστήμονες ενδεχομένως να πρέπει να βρουν και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν την κοινωνία».
Όπως ο ίδιος δήλωσε «η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα» ενώ σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε πως έχουν πέσει πολλά μέτρα στο τραπέζι μεταξύ αυτών και οι μάσκες παντού αλλά οι δείκτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Εξήγησε, πάντως, ότι «εισηγήσεις για τον κορωνοϊό κάνει η επιτροπή, αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε στα μέτρα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά».
Ιδιαίτερη προσοχή στους 65αρηδες
Παράλληλα εξέφρασε την στεναχώρια του για την «εικόνα ορισμένων που δεν σταθμίζουν τον κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους». Όσον αφορά τους 65αρηδες, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προφανώς και πρέπει να προσέξουν γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι με και η μέση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη».
Ανησυχητικά ενεργή παραμένει η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 315 νέα κρούσματα, τα 165 από τα οποία εντοπίζονται στην Αττική, που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, αφού παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο, καταγράφει σταθερά τα μισά ή και περισσότερα περιστατικά μολύνσεων τον τελευταίο μήνα.
Ο προβληματισμός περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό των θανάτων, που το περασμένο 24ωρο ανήλθαν στους 7 και την αγωνία να «χτυπά κόκκινο» για τους πάσχοντες που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση, που έφτασαν τους 68. Ανάμεσά τους κι ένας άνδρας 25 ετών, από την Τήνο, που νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Σεπτέμβριος: Ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας
Την ίδια ώρα ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο πιο φονικός μήνας της επιδημίας, αφού μέσα σε 25 ημέρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι. Οι δείκτες θνησιμότητας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από 2 την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει ανέλθει στους 5 κατά μέσο όρο.
Αρνητικό ρεκόρ νοσηλευόμενων
Καθημερινά, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα χρίζουν νοσηλείας, με αρκετά να οδηγούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που «εκπέμπουν» σήμα κινδύνου. Χθες, για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας, οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 600. Ο ιός «σφυροκοπά» αλύπητα τα νοσοκομεία της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει το 59% των ημερήσιων κρουσμάτων, με αυξητικές τάσεις. Ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές κλείνουν για να δοθούν κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό, χειρουργεία ακυρώνονται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κρεβάτια για covid περιστατικά.
Συναγερμός στην Αττική
Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Συνεργεία της πολιτικής προστασίας προχωρούν σε νέο κύκλο ελέγχων σε τουλάχιστον 20 πλατείες και ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να σταματήσουν το συνωστισμό. Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως Κυψέλη, πλατεία Βάθη και πλατεία Αμερικής.
Σε κλοιό μέτρων τα Τρίκαλα
Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, λόγω απότομης διασποράς του κορωνοϊού, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν επιβεβαιώσει 30 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, τα 15 από τα οποία χρεώνονται σε γάμους που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.
Τα Τρίκαλα, και 10 ακόμα περιοχές, ανήκουν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύουν ειδικοί περιορισμοί, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.