Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Τζουμάκας, η «Ομπρέλα» και η ομάδα Αχτσίογλου

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Τζουμάκας, η «Ομπρέλα» και η ομάδα Αχτσίογλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει από το βήμα σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ραγδαίες οι εξελίξεις - Παρέμβαση στελεχών για να μη γίνει δημοψήφισμα.

Με την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης ολοκληρώνονται το απόγευμα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της κρίσιμη συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Την αποχώρησή του ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας διά ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».

Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».

Ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η «Ομπρέλα» σχεδιάζει άμεσα την αποχώρησή της, ακόμα και σήμερα και θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις με κείμενο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα πιθανώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕ.

Η ομάδα των 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου δεν έχει παραστεί στην ΚΕ και συνεδριάζουν για να καθορίσουν την γενικότερη στάση τους.

Δύο τροπολογίες-προσθήκες

Δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συγκεκριμένα ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:

«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

«Παραμένουμε στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του»

Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.

Στην κοινή τους δήλωση διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

-Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:

-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .

Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .

Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

Η πρώτη ημέρα σε σκηνικό σύγκρουσης

Η χθεσινή ημέρα της ΚΕ σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τα επόμενα βήματά τους.

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα των διαγραφών των στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος μεταξύ άλλων. «Και αυτή η θέση», τόνισε, «να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις». Σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: