Στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων οι Renault – Nissan
- 30/01/2018, 15:12
- SHARE
Μετά την προσχώρηση και της Mitsubishi στη συμμαχία Nissan-Renault Alliance, το group των τριών ξεπέρασε σε πωλήσεις αυτό της VW αλλά και την Toyota.
Μετά την προσχώρηση και της Mitsubishi στη συμμαχία Nissan – Renault Alliance, το group των τριών ξεπέρασε σε πωλήσεις αυτό της VW αλλά και την Toyota.
Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της Nissan ανήλθαν στα 5,82 εκατομμύρια οχήματα, ενώ η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε πωλήσεις 3,76 εκατομμυρίων. Οι πωλήσεις της Mitsubishi ανήλθαν σε 1,03 εκατομμύρια. Συνολικά λοιπόν οι τρεις τους αθροίζουν για το 2017 πωλήσεις 10,61 εκατομμυρίων οχημάτων, επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών.
Ο όμιλος VW, που δραστηριοποιείται με τις μάρκες Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley και Lamborghini μαζί φυσικά με αυτή της Volkswagen, δεν ξεπέρασε την παραγωγή των 10,53 εκατομμυρίων ελαφρών οχημάτων, χάνοντας έτσι την πρωτιά που είχε κερδίσει το 2016. Αντίστοιχα, η Toyota, η οποία βρισκόταν στη 2η θέση το 2016, παρουσίασε πωλήσεις ομίλου 10,2 εκατομμυρίων μονάδων πέρυσι, εξαιρουμένων των φορτηγών της Hino Motors.
Ο πρόεδρος της Renault-Nissan, Κάρλος Γκον, δεσμεύθηκε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα των οικονομιών κλίμακας που απορρέουν από τη συμμαχία, ώστε να διπλασιάσει τα κέρδη μέχρι το 2022 και να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις στις 14 εκατομμύρια μονάδες.
Η Renault, η Nissan και ορισμένες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να μοιραστούν περισσότερα ανταλλακτικά οχημάτων και να αναπτύξουν κοινές πλατφόρμες παραγωγής για να μειώσουν το κόστος έρευνας και εξέλιξης , με στόχο πάντα να αυξήσουν την κερδοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμαχία έχει υπό την σκέπη της και τα σήματα των Infiniti, Dacia, Lada και Datsun, τα οποία δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες αγορές. Η πρώτη ως μάρκα πολυτελείας και οι υπόλοιπες χαμηλού κόστους. Ταυτόχρονα, η συμμαχία συνεργάζεται στενά με τον όμιλο Daimler (Mercedes και Smart), τόσο στα επιβατικά όσο και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.
Η Toyota ακολουθεί μια παρόμοια προσέγγιση, ενώ συνεργάζεται επίσης με τη Mazda και την Suzuki για να επιμεριστεί το κόστος ανάπτυξης πρωτοποριακών νέων τεχνολογιών και κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ωστόσο δεν είναι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες σύμφωνες ότι οι οικονομίες κλίμακας αποτελούν μονόδρομο για την αύξηση της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας.
Η General Motors κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος δεν έχει σημασία, πωλώντας την ζημιογόνο ευρωπαϊκή της επιχείρηση Opel στο γαλλικό όμιλο PSA πέρυσι, για να διαθέσει τα κεφάλαιά της σε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Η στρατηγική αυτή φαίνεται να έχει αποδώσει για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πέτυχε περιθώριο κέρδους 6,8% από Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό ήταν υψηλότερο από το περιθώριο 5,0% της Nissan και 4,3% της Mitsubishi κατά τους έξι μήνες έως τον Οκτώβριο και σημαντικά υψηλότερο από το 4,8% της Renault κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.