Στην “πρέσα” το κόστος δανεισμού – Πληθωρισμός και επιτόκια οδηγούν στο “κόκκινο” τις αγορές

Στην “πρέσα” το κόστος δανεισμού – Πληθωρισμός και επιτόκια οδηγούν στο “κόκκινο” τις αγορές
A woman walks under an electronic index display at the Athens stock exchange on March 9, 2012. Greece on Friday said it was 7.0 billion euros ($9.3 billion) short of a default-saving debt cut after a "historic" bond swap with private investors needed for an urgent eurozone bailout. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP

Γιώργος Αλεξάκης

Στη δίνη ενός έντονου αρνητικού κλίματος διεθνώς βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και βέβαια χθες το Χρηματιστήριο και τα Ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, στο Χρηματιστήριο, υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού αλλά και των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά κι άλλων μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, καταγράφηκε πτώση 2,72% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν το 3,82%.

Με βάση παράγοντες της αγοράς, ξένα χαρτοφυλάκια, λόγω του διεθνούς κλίματος προχώρησαν σε μείωση της θέσης τους σε μια ούτως ή άλλως “ρηχή” αγορά όπως η Ελληνική.

Την ίδια ώρα ισχυρή πίεση εκδηλώθηκε στα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών, λόγω των όσων σχεδιάζει η ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων αλλά και μιας διάχυτης ανησυχίας ότι ενδεχομένως δε θα πράξει, εξαιτίας του πληθωρισμού τα όσα απαιτούνται για να στηρίξει τις οικονομίες αυτές. Έτσι οι αποδόσεις για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα χτύπησαν “κορυφή” με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να φτάνει έως και το 4,393%, χθες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Η απόδοση του 5ετούς ακολουθεί ανάλογη πορεία και έφθασε έως και το 3,159%. Σχεδόν ταυτόσημη η πορεία και για τα ιταλικά, με το 10ετές στο 3,775%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι το εύρος έκθεσης της χώρας σε αυτή την “θαλασσοταραχή” είναι περιορισμένο καθώς το χρέος της χώρας είναι θεσμικό, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι σχετικά περιορισμένες και βέβαια υπάρχει και το “μαξιλάρι” των περίπου 40 δισεκ. ευρώ για παν ενδεχόμενο. Ουσιαστικά η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αφορά έναν ποσό 15 και 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε “χαρτιά” που είναι σε διαπραγμάτευση στην δευτερογενή αγορά.

Βέβαια το όλο κλίμα εάν συνεχιστεί με αυτές τις “θερμοκρασίες” και βέβαια εάν τροφοδοτηθεί περαιτέρω από την εικόνα της Ιταλίας που έχει χρέος που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ και τις επόμενες μέρες θα βγει στις αγορές αναζητώντας περίπου 20 δισεκ. για να αναχρηματοδοτήσεις το χρέος, και η Ελλάδα θα πληγεί.

Άλλωστε ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει μηνύματα για το ότι το κρατικό ταμείο δεν μπορεί να καταφύγει σε δανεισμό ώστε να “ανοίξει” το πορτοφόλι για να στηρίξει με νέες ενέσεις ρευστότητας την οικονομία.

Πηγή: news247.gr