Στην τελική ευθεία για μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ – Τι προεξοφλούν οι αγορές

Στην τελική ευθεία για μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ – Τι προεξοφλούν οι αγορές
A man walks past a giant Euro logo at the visitor centre of the European Central Bank (ECB) headquarters, ahead of an ECB press conference on the Eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany, on July 18, 2024. European Central Bank policymakers are expected to leave borrowing costs on hold on July 18, buying time to make sure inflation is on the right track before cutting interest rates again. The ECB's governing council reduced interest rates for the first time in five years at last month's meeting, following an aggressive cycle of monetary tightening to tame red-hot inflation. The June cut lowered the key deposit rate from a record four percent to 3.75 percent, bringing some relief to households and businesses. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η νομισματική χαλάρωση φαίνεται πλέον αναπόφευκτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδεύει προς τη μείωση των επιτοκίων, κάτι που πριν από τρεις εβδομάδες θεωρούνταν σχεδόν απίθανο. Πλέον, οι προοπτικές έχουν αλλάξει δραματικά, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια κάτω από το στόχο του 2%, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης επιβραδύνεται έντονα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού, κάτι που οι αγορές προεξοφλούν με πιθανότητα 90%.

Η επερχόμενη μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 0,25%, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση μέσα στον Δεκέμβριο, εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν. Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει πιέσεις από πολλούς τομείς, με τη Γερμανία να εμφανίζει ιδιαίτερα ασθενείς επιδόσεις στον μεταποιητικό κλάδο, ενώ οι υπηρεσίες στη Γαλλία έχουν παρουσιάσει αισθητή επιβράδυνση. Τα διαρθρωτικά προβλήματα και η χαμηλή ζήτηση στο εξωτερικό έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των δύο αυτών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναγνώρισε την ανάγκη για νέες πολιτικές χαλάρωσης, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα τάση του πληθωρισμού και οι ασθενείς οικονομικές επιδόσεις συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο εγκαίρως», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα στην προσεχή συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτές, όπως ο Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economics, επισημαίνουν ότι με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τις οικονομικές δραστηριότητες να παραμένουν υποτονικές, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινηθεί προς τη μείωση των επιτοκίων. «Μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο είναι σχεδόν βέβαιη, ενώ αναμένουμε και μια επιπλέον μείωση τον Δεκέμβριο, με τη χαλάρωση να συνεχίζεται έως το επόμενο έτος», αναφέρει ο Ρας.

Παρά την αισιοδοξία για τη μείωση του πληθωρισμού, η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να ανακάμψει όπως είχε προβλεφθεί προκαλεί ανησυχίες. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και οι χαμηλές επιδόσεις σε πολλούς τομείς υποδαυλίζουν τα στοιχήματα για άμεσες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, «κάθε δείκτης για τον πληθωρισμό έχει μειωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ», επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον είναι πλέον ώριμο για μια νέα μείωση επιτοκίων.

Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, με τη Γερμανία να υποφέρει από χαμηλή ζήτηση σε εξαγωγές και διαρθρωτικά προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα, ενώ στη Γαλλία οι υπηρεσίες σημειώνουν επιβράδυνση μετά από μια προσωρινή ανάκαμψη λόγω των καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: