Στην τελική ευθεία οι δοκιμές λειτουργικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB

Στην τελική ευθεία οι δοκιμές λειτουργικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB
Εργάτες διακρίνονται να πραγματοποιούν εργασίες στο εργοτάξιο του μετρητικού σταθμού του υπό κατασκεύη αγωγού φυσικού αερίου IGB, Κομοτηνή, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αγωγός IGB είναι ένα πρότζεκτ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το τελευταίο «κατοστάρι» στην κούρσα ολοκλήρωσής του διανύει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, αφού τις ημέρες αυτές γίνεται η πλήρωσή του με ποσότητα αερίου ώστε να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές λειτουργικότητας.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Τασάκος, επικεφαλής του Τομέα Έργων Δικτύων της AVAX, «την εβδομάδα που διανύουμε γίνεται, στον μετρητικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα, η πλήρωση του αγωγού με 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα χρειαστούν για να γίνουν οι δοκιμές λειτουργικότητας και την επόμενη Τρίτη θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα τρέξουν και θα γεμίσουν τον αγωγό».

«Αυτή η ποσότητα εισάγεται για να γίνουν οι τελευταίοι έλεγχοι στο σύστημα. Όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, πλέον ο αγωγός θα είναι έτοιμος για χρήση, για να μπορέσει να προχωρήσει σε εμπορική λειτουργία», λέει ο κ. Τασάκος, επισημαίνοντας ότι βάσει των σχετικών εξαγγελιών είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Ιούλιο.

Ο αγωγός IGB, ένα πρότζεκτ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή βρίσκεται στην τελική ευθεία, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της.

Παρά το γεγονός ότι η AVAX κλήθηκε να περατώσει το έργο μέσα σε συνθήκες πανδημίας, εξαιτίας της οποίας έπρεπε να υπερκεραστούν μια σειρά ζητημάτων, όπως τονίζει ο κ. Τασάκος «με πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα κατορθώσαμε και καλύψαμε τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει στην πορεία και έχουμε πετύχει τον στόχο».

Υπενθυμίζεται ότι η AVAX ανέλαβε την υλοποίηση του αγωγού μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ICGB, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής BEH, που κατέχει ποσοστό 50% και του κοινοπρακτικού σχήματος IGI Poseidon, που έχει το υπόλοιπο 50% (ποσοστό ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison).

H AVAX πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό με προσφορά ύψους 144,85 εκατ. ευρώ. Η πιο σημαντική πτυχή, ωστόσο, του έργου είναι ότι αποτελεί ένα ενεργειακό πρότζεκτ που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου καυσίμου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο, με το σημαντικό αυτό έργο, «απέναντι στις εύθραυστες διεθνείς συγκυρίες, ενισχύουμε την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και δημιουργούμε νέες εξαγωγικές προοπτικές».