Στήριξη στο ελεύθερο εμπόριο θα εκφράσουν οι ηγέτες του G20
- 26/06/2019, 10:04
- SHARE
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου με στόχο μία ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μία σαφή πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ ουσιαστικά μπλόκαραν τις ευθείες αναφορές υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Και πάλι όμως εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει στο τελικό κείμενο καταδίκη των μέτρων προστατευτισμού ή η όποια επικριτική αναφορά στους δασμούς, όπως ζητούν ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ηγέτες των G20 θα επισημάνουν ότι το ελεύθερο εμπόριο και η τεχνολογική καινοτομία συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Asahi. Θα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας θετικός κύκλος που θα ωφελεί με ισχυρή ανάπτυξη τους πάντες.
Οι αγορές πάντως δεν εστιάζουν τόσο στο ανακοινωθέν της Συνόδου όσο στη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριό της. Η περσινή Σύνοδος οδήγησε σε μία πεντάμηνη ανακωχή, αλλά δεν απέτρεψε για πολύ την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Μένει να φανεί εάν η εφετινή θα θέσει τις βάσεις για μία συμφωνία, που θα θέσει οριστικό τέλος στον εμπορικό πόλεμο. Οι επενδυτές ελπίζουν, οι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι.
Το Σάββατο η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Σι Τζίνπινγκ
Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να έχει η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το Σάββατο, στη Σύνοδο της G-20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας και είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή τους, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τον Μάιο.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, εάν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα και κλιμακωθεί περαιτέρω ο εμπορικός πόλεμος, υπάρχει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.