Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι ώρα να σκεφτούμε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού
- 01/12/2021, 14:38
- SHARE
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χρειάζεται «κοινή προσέγγιση» και θα πρέπει να γίνουν οι «κατάλληλες συζητήσεις», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19.
Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι’ αυτό το θέμα.
Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:
«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.
Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.
Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Καθώς αυξάνονται ραγδαία οι αριθμοί κρουσμάτων covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η άφιξη της, πιθανώς πολύ μεταδοτικής, παραλλαγής ”Όμικρον” απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η ΕΕ είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει» ενώ επανέλαβε την επείγουσα έκκλησή της προς όλους: «εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».
Από την πλευρά της, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «η εμφάνιση της παραλλαγής ”Όμικρον” επιτείνει την επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού και ενίσχυσης της ανοσίας μας, προκειμένου να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης». Προσέθεσε ότι, όπου χρειάζεται, πρέπει να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μασκών.
Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων σοβαρής ασθένειας με covid-19, ιδίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων, έχει οδηγήσει σε τεράστια πίεση στα νοσοκομεία και στο υγειονομικό προσωπικό, που είναι ήδη στα όριά του. Αυτό έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από την covid, καθώς η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για άλλες παθήσεις επιβαρύνεται σημαντικά λόγω της ανάγκης θεραπείας των ασθενών με COVID-19.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη, αποφασιστικές και επείγουσες δράσεις, μεταξύ των οποίων:
– Να συνεχίσουν να εφαρμόζουν κοινή στρατηγική για τον περιορισμό της εισόδου της παραλλαγής Όμικρον στην ΕΕ, με τακτικές, καθημερινές επανεξετάσεις των βασικών ταξιδιωτικών περιορισμών.
– Να πραγματοποιήσουν ανανεωμένες εκστρατείες που θα απευθύνονται σε μη εμβολιασμένα άτομα από όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, με στοχευμένες εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό
– Να διαθέσουν γρήγορα αναμνηστικές δόσεις για τη διατήρηση ισχυρών επιπέδων προστασίας από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής ”Όμικρον”, αρχής γενομένης από τις πλέον ευάλωτες ομάδες
– Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή και την κοινοποίηση ειδικών μέτρων για τις επαφές κατά τη διάρκεια της περιόδου του τέλους του έτους
– Να εφαρμόσουν την αναθεωρημένη προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία με τυπική 9μηνη περίοδο ισχύος στο πλαίσιο του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού covid.
– Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες της ”Ομάδας Ευρώπη” για τον διαμοιρασμό εμβολίων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, παγκοσμίως, το 2022, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Οκτώβριο του 2021.
Τέλος, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για την παραγωγή, την έγκριση και την από κοινού προμήθεια θεραπευτικών αγωγών της νόσου covid-19. Ως το τέλος του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και τον κανονισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ