Στις ράγες η συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Hewlett Packard
- 20/02/2014, 12:15
- SHARE
Τον Μάρτιο ξεκινά η υλοποίηση της σημαντικής συμφωνίας HP-COSCO στο θέμα των σιδηροδρόμων.
Στο χάρτη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας μπαίνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την συμφωνία της HP και της COSCO στο κομμάτι των σιδηροδρόμων να παίρνει σάρκα και οστά. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Hewlett Packard-Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα μπουν στις ράγες τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια προς την Κεντρική Ευρώπη με τελικό προορισμό την Τσεχία, όπου βρίσκεται η γραμμή συναρμολόγησης της HP.
Κύκλοι της διοίκησης της HP αναφέρουν στο Fortunegreece.com, πως το θέμα είχε καθυστερήσει διότι προσπαθούσαν να λύσουν εδώ και ένα χρόνο το κόστος μεταφοράς από τον Πειραιά, καθώς οι τιμές που προσέφερε μέχρι πρότινος το Αμβούργο ήταν περισσότερο ανταγωνιστικές. Η εκτέλεση δρομολογίων με τα καράβια γινόταν κανονικά από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ πλέον ανοίγει και το θέμα των σιδηροδρόμων προς τον Βορρά. Στην ουσία παραγκωνίζονται τα όποια προβλήματα δημιουργούνταν από σιδηροδρόμους των Σκοπίων και της Σερβίας.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φθηνά εισιτήρια για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Η HP ήθελε ανά πάσα στιγμή να είναι ενήμερη για το που βρίσκεται το κάθε φορτίο, πράγμα που απαιτούσε προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες μόλις πρόσφατα αποκτήθηκαν. Η γνωστή πολυεθνική βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σημείο αποφάσεων και καρπώνεται την επιτυχία της ένωσης της Ελλάδας με την περιοχή της Αφρικής που συνεπάγεται μείωση κόστους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, ικανοποιεί την Τρόικα και εξασφαλίζει μεγαλύτερο αντίτιμο στην περίπτωση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Ζηλιασκόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα στοίχημα που είναι δύσκολο, αλλά σε περίπτωση που κερδηθεί, θα αλλάξει το μέλλον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσελκύοντας και άλλες εταιρείες. Αν τα πράγματα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς θα χρειαστούν νέες υποδομές και επενδύσεις στην τεχνογνωσία.
Τα δρομολόγια για διάστημα περίπου ενός τριμήνου θα είναι πιλοτικά, ενώ συνολικά θα αναχωρούν δύο τρένα την εβδομάδα, τα οποία θα μεταφέρουν 80 containers και θα φτάνουν στην Τσεχία, διασχίζοντας έξι χώρες και επιτυγχάνοντας ταχύτερη μεταφορά κατά περίπου δέκα ημέρες συγκριτικά με τις υφιστάμενες θαλάσσιες διαδρομές.
Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μιλώντας για τα οφέλη των εμπορευματικών μεταφορών με το σιδηρόδρομο, ο κ. Ζηλιασκόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shift2Rail. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα διαθέτει προϋπολογισμό, ύψους 920 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα προέρχεται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την Κομισιόν.
Η σχετική έγκριση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ενώ στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει ερευνητικά στην διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς, η οποία θα χαρακτηρίζεται από διαλειτουργικότητα και συνδεσιμότητα, στα πρότυπα της αεροπορικής αγοράς.