Πέντε πράγματα που ο Στιβ Τζομπς είχε πει ότι η Apple δεν θα έκανε ποτέ και όμως κάνει

Πέντε πράγματα που ο Στιβ Τζομπς είχε πει ότι η Apple δεν θα έκανε ποτέ  και όμως κάνει
Photo:

Τι άλλαξε μετά το θάνατο του ιδρυτή της Apple;

Ο Στιβ Τζομπς ήταν γνωστός πεισματάρης με σαφείς ιδέες γύρω απ’ το τι καθιστούσε πραγματικά σημαντικά τα προϊόντα της Apple.

Ακόμα και όταν εξέχοντες σχολιαστές επέκριναν τις αποφάσεις της εταιρείας, αυτός επέμενε στις αποφάσεις του – προς όφελος, βεβαίως, του ιδίου και της Apple.

Όμως, από τον θάνατο του Τζομπς το 2011 και δώθε, η εταιρεία έχει σταδιακά αρχίσει να απομακρύνεται από μερικές από τις πιο ακραίες πεποιθήσεις του ιδρυτή της, και να κάνει πράγματα που ο Τζομπς είχε απορρίψει ενώ ήταν εν ζωή.

Γραφίδα (Stylus)

Αυτή την εβδομάδα, ένας αναλυτής της Apple είπε ότι το επόμενο iPad της εταιρείας θα συνοδεύεται από γραφίδα.

Κι όμως, ήταν γνωστό ότι ο Τζομπς μισούσε τις γραφίδες. Το 2007, στην παρουσίαση του iPhone στο συνέδριο Macworld, είχε χλευάσει άλλα smartphone εκείνης της εποχής που συνοδεύονταν από γραφίδα.

«Ποιος θέλει μια γραφίδα;» είπε ο Τζομπς. «Την κρατάς, την αφήνεις, και τελικά τη χάνεις. Μπα, κανένας δεν θέλει γραφίδα. Ας την παρατήσουμε λοιπόν».

Μικρά tablets

Μια άλλη πασίγνωστη απέχθεια του Τζομπς που εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2010 αφορούσε ένα νέο κύμα μικρότερων ταμπλετών που εισερχόταν τότε στην αγορά.

Σχετικά με την οθόνη 10 ιντσών του iPad, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήταν «το ελάχιστο μέγεθος που απαιτείται για τη δημιουργία θαυμάσιων εφαρμογών για tablet». Και είχε προσθέσει ότι «υπάρχον σαφή όρια στο πόσο κοντά μπορείς να τοποθετήσεις στοιχεία μεταξύ τους σε μια οθόνη αφής».

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Τζομπς, η Apple παρουσίασε το iPad mini – με διαφορά το πιο επιτυχημένο εμπορικά μοντέλο iPad της εταιρείας.

Μεγάλα τηλέφωνα

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζομπς κατά πόσο η Apple θα σκεφτόταν να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο iPhone για να βελτιώσει την αξιοπιστία της κεραίας, ο Jobs χλεύασε την ιδέα. Για την ακρίβεια, είχε αποκαλέσει το μοντέλο Galaxy S της Samsung «Χάμερ», παραπέμποντας στο γνωστό όχημα. «Κανένας δεν πρόκειται να αγοράσει κάτι τέτοιο».

Τελικά, η Apple παρουσίασε ένα μεγαλύτερο iPhone 5 ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Τζομπς, και ένα σαφώς μεγαλύτερο iPhone 6 και iPhone 6 Plus πέρυσι.

Σχεδιασμός λογισμικού που να παραπέμπει στην πραγματική ζωή

Ο Στιβ Τζομπς ήθελε το λογισμικό του iPhone να μιμείται την πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, είχε ζητήσει απ’ τους σχεδιαστές το δέρμα του iCal να παραπέμπει στα καθίσματα του δικού του τζετ μάρκας Gulfstream.

Η εφαρμογή Apple Mail είχε ένα λινό στο παρασκήνιο, το iBookstore είχε ξύλινα ράφια, και το Notes έμοιαζε με σημειωματάριο.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Jobs, η Apple απέλυσε τον Σκοτ Φόρσταλ, στέλεχος του τμήματος λογισμικού που υποστήριζε τις σχεδιαστικές προτιμήσεις του Τζομπς. Τον επόμενο χρόνο, η Apple παρουσίασε το iOS 7 που δεν είχε πλέον καμία παραπομπή σε αντικείμενα της πραγματικής ζωής.

Φιλανθρωπία

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τζομπς όταν γύρισε το 1997 στην Apple ήταν να λήξει τα προγράμματα φιλανθρωπίας της Apple. Τότε είχε πει ότι ήθελε να επαναφέρει την Apple σε τροχιά κερδοφορίας, αλλά τα προγράμματα ξεχάστηκαν και δεν επανήλθαν ακόμα και όταν η Apple παρουσίασε κάποια απ’ τα μεγαλύτερα κέρδη εισηγμένης εταιρείας στην ιστορία.

Η Apple συμμετείχε στη φιλανθρωπική καμπάνια του Μπόνο υπέρ της έρευνας για το AIDS, αλλά ο ίδιος ο Τζομπς ποτέ δεν υπήρξε μεγάλος δωρητής.

Όταν ο Τιμ Κουκ ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2011, μια από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να επαναφέρει το πρόγραμμα δωρεών της Apple.