Στο 100% καθάρισε ο Παγασητικός από τα νεκρά ψάρια – Σε ισχύ η απαγόρευση κολύμβησης

Στο 100% καθάρισε ο Παγασητικός από τα νεκρά ψάρια – Σε ισχύ η απαγόρευση κολύμβησης
Συνεργεία μαζεύουν με απόχη τα νεκρά ψάρια από τη θάλασσα, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024. Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο. Οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων  

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαχείρισης της οικολογικής κρίσης που προκλήθηκε στον Παγασητικό από τη μαζική θνησιμότητα των ψαριών, συγκεντρώνοντας συνολικά 270 τόνους νεκρών ψαριών και καθαρίζοντας τις ακτές σχεδόν πλήρως.

Ωστόσο και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,  η απαγόρευση κολύμβησης παραμένει σε ισχύ για την ώρα, καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα από τα δείγματα νερού. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, εφόσον το επιτρέψουν οι αναλύσεις του ΕΟΔΥ.

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ μετά από την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί και αν θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από κολυμβητές. Τουρισμός, εστίαση – διασκέδαση, αλιεία, εμπόριο υπέστησαν οικονομική ζημιά, αφού η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μηδενίστηκε για όσο διάστημα το φαινόμενο  ήταν σε έξαρση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: