Στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – 2,5% για την Ευρωζώνη

Στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – 2,5% για την Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
Μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για την σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Χωρίς μεταβολές κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, παραμένοντας μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,4%, όπως και τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% έναντι 2,6% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- στην Ευρωζώνη σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,8%.

Ανά κλάδους της οικονομίας

Οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (4,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, σε σύγκριση με 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, σε σύγκριση με 0,3% τον Μάιο).

Ανεργία

Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Μάιο παρέμεινε στο 6,4% για τον Μάιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6% τον Μάιο του 2024, επίσης σταθερό σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Η Eurostat εκτιμά ότι 13,200 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,078 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Μάιο του 2024.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, η ανεργία αυξήθηκε κατά 13 χιλιάδες στην ΕΕ και κατά 38 χιλιάδες στη ζώνη του ευρώ.

Το «ταμείο» για την ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Reuters, ταστοιχεία είναι απίθανο να παράσχουν στην ΕΚΤ μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το πού κατευθύνονται οι τιμές και η πρόεδρος της ευρωτράπεζες, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ήδη ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να είναι σίγουρη, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.

Ενώ οι τιμές των αγαθών ήταν συγκρατημένες για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και ο πληθωρισμός της ενέργειας έχει επίσης μειωθεί, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 4,1%, ένα φαινόμενο που έχει διχάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στις υπηρεσίες απλώς ακολουθούν τις άλλες συνιστώσες με καθυστέρηση και ότι επίκειται μια συγκράτηση, η οποία θα βοηθηθεί και από την οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η ταχεία αύξηση των μισθών και οι κακοί δείκτες παραγωγικότητας στις υπηρεσίες θα μπορούσαν να εδραιώσουν την ταχεία αύξηση των τιμών και αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον συνολικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: