Στο 2,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός (PCE) τον Μάιο στις ΗΠΑ

Στο 2,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός (PCE) τον Μάιο στις ΗΠΑ
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον δείκτη που παρακολουθεί η Fed.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ έμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε μικρότερη άνοδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Τον Απρίλιο είχε σημειώσει άνοδο 0,3%. Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες που ο δείκτης έμεινε αμετάβλητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, κάτω από την άνοδο 2,8% που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τον Απρίλιο είχε ενισχυθεί κατά 0,2%.

Τον δομικό δείκτη παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

To προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,5% ον Μάιο αντί για 0,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τον Απρίλιο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: