Στο 3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – «Πάτημα» στην Fed για μείωση των επιτοκίων

Στο 3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – «Πάτημα» στην Fed για μείωση των επιτοκίων
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πλέον οι αναλυτές «βλέπουν» κατά 85% μια μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο.

Κάμψη εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων της ακόμα και απέχει εάν ο στόχος του 2% που έχει θέσει η Fed για τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,1% έναντι 0% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 3,4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,2% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Σημειώνεται πως πλέον οι αναλυτές «βλέπουν» κατά 85% μια μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πριν από τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: