ΓΣΕΕ: Στο 30% η ανεργία στην Ελλάδα – Αβέβαιο το μέλλον για τους νέους
- 13/03/2017, 14:02
- SHARE
Οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου αν συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας.
Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα η οποία αγγίζει το 30% παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωσή της.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος, μια ανοικτή πληγή που δεν μπορεί να κλείσει.
Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο 29,6% και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχιση της λιτότητας. «Η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.
- Η μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα, συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.
- Το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%), αλλά και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες.
- Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%.
Μικρή η πιθανότητα εξόδου στις αγορές
Κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.
Αυτό οφείλεται, όπως αναλύει, στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η εύθραυστη και αβέβαιη τάση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν δημιουργεί διατηρήσιμες προσδοκίες δημοσιονομικής φερεγγυότητας.
«Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας» προσθέτει επίσης.
Μείωση 0,7% παρουσίασε ο δείκτης μισθών στο δ’ τρίμηνο του 2016
Μείωση 0,7% παρουσίασε ο δείκτης μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι μηδενικής μεταβολής κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ίδιος δείκτης, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι αύξησης 0,4% την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.
Επίσης, ο ίδιος δείκτης, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, εμφάνισε μείωση 2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 0,7% την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.