Στο 3,4% επιβράδυνε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία

Στο 3,4% επιβράδυνε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία
Οι πιέσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο

Θετική έκπληξη για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αποτελεί η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι πιέσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στο 3,4% από 4% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% επιταχυνόμενος από το αρνητικό – 0,6% του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, οι οικονομολόγοι ανέμεναν για το Φεβρουάριο πως ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα σκαρφάλωνε στο 3,5% και στο 0,7% σε επίπεδο μήνας. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές στο «φρένο» των τιμών προήλθαν από τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ενώ πίεση άσκησαν η στέγαση και τα καύσιμα. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, στον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου από τον Ιανουάριο του 2022.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα μετά το υψηλό 19,2% του Μαρτίου του 2023, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια», συμπλήρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας σχετικά με τα αποτελέσματα. Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας» – που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – διαμορφώθηκε στο 4,5% ετησίως, κάτω από τις προβλέψεις για 4,6% και χαμηλότερα από το 5,1% τον Ιανουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: