Στο 3,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων της Fed

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων της Fed
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο.

Οριακή κάμψη εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) δεν πρόκειται να προχωρήσει στις αρχές του καλοκαιριού σε μείωση των επιτοκίων της ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 3,5% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,4%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,4% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,6% έναντι 3,8% τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,4% τον Μάρτιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι αναλυτές δίνουν 97% πιθανότητες για το ότι  Fed δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπης της (FOMC) στις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι παραπάνω πιθανότητες ανέρχονταν στο 91%.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters,  μερίδα οικονομολόγων αναμένει ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Ιούλιο, ενώ μια άλλη μειοψηφία πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Δεκέμβριο, αν έρθει καθόλου.

Η κεντρική τράπεζα στις αρχές του μήνα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο. Η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: