Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο
Photograph of coins and an illustrative graph with 'inflation' sign are seen displayed on a screen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on May 31, 2022. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τον Φεβρουάριο είχε φτάσει στο 6%.

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, που βρίσκεται στο 5%, οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ακριβώς στο επίπεδο των προβλέψεων (5,6%) κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ.

Αν και υποχώρησε τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας έτσι την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Εναντι του Μαρτίου 2022, ο αποκαλούμενος δομικός ΔΤΚ, τον οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ως τον καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού, αυξήθηκε στο 5,6%.

Συνολικά, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο κατά 5%. Πρόκειται για απότομη επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν στο 6%, επειδή η σύγκριση τώρα γίνεται με τον Μάρτιο του 2022, όταν οι τιμές της ενέργειας είχαν αυξηθεί αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για μηνιαία άνοδο 0,4% στον δομικό δείκτη και 0,2% στον γενικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: