Στο 95% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική- Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ
- 15/03/2021, 10:39
- SHARE
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας και κυρίως τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούν τις 400 και τους 500 οι διασωληνωμένοι. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 1.626 νέα κρούσματα, 564 διασωληνωμένοι και 53 θάνατοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 834 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 145 και στην Αχαΐα 60 κρούσματα. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη. Tα νοσοκομεία της Αττικής δοκιμάζονται με εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό και δεκάδες διασωληνωμένους.
Ασφυκτικά γέμισαν τα εξωτερικά ιατρεία στα εφημερεύοντα, οι αναμονές ήταν πολύωρες, ενώ μέσα σε μια ήμερα αυξήθηκαν κατά 25% οι εισαγωγές. Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 203 εισαγωγές και 250 διακομιδές.
«Η εφημερία κύλησε με τρόπο σωστό. Μπόρεσε και συνέδραμε το Σισμανόγλειο με 20 ασθενείς Covid και ξημερώσαμε στον Ευαγγελισμό πιεσμένοι αλλά όρθιοι» τόνισε ο Γιάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο αγγίζει το 95% παρότι αναπτύσσονται διαρκώς νέες κλίνες.
«Όταν πρέπει να διασωληνωθεί κάποιος διασωληνώνεται και κρεβάτι να μην υπάρχει θα διασωληνωθεί σε απλό θάλαμο και θα μεταφερθεί σε ελεύθερο κρεβάτι σε αντίστοιχο νοσοκομείο» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Το τρίτο κύμα στην Αττική είναι εδώ, είμαστε ίσως στην κορυφή του σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτωτική πορεία. Στην Ελλάδα έχουμε λίγο ακόμη δρόμο να διανύσουμε γιατί με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι πολλά τα κρούσματα σε πολλές περιφερειακές ενότητες” εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ανάχωμα πάντως στην πανδημία μπορούν να αποτελέσουν τα εμβόλια ενώ ως χθες είχαν γίνει 1.283.472 εμβολιασμοί.
Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
Κανονικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί και με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας όπως αποφάσισε σε συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή, με αφορμή αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.
Ειδικότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνει ότι: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό».
«Το νούμερο ένα είναι η ασφάλεια γι’ αυτό και γίνεται διεξοδική φαρμακοεπαγρύπνηση και υπάρχει απολυτή διαφάνεια. Δεν πρέπει κανένας να ανησυχεί σχετικά με την ασφάλεια» σημειώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου.
Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.