Στο αμάξι της …κλειδώθηκε η Τερέζα Μέι ενώ κυκλοφορούν φήμες για επικείμενη πρόταση μομφής σε βάρος της
- 11/12/2018, 19:06
- SHARE
Την ίδια ώρα τέσσερις ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να καταθέσει από κοινού μαζί τους πρόταση μομφής.
Σύγχυση επικράτησε σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, μετά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Sky News ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της.
Με ανάρτησή της στο Twitter, επικαλούμενη τις «πηγές της στο ERG» (European Research Group, μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών Βρετανών βουλευτών) η πολιτική συντάκτρια του δικτύου Μπεθ Ρίγκπι ανέφερε ότι «ορισμένοι βουλευτές» των Συντηρητικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης της Μέι από την ηγεσία. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει 48 Συντηρητικοί βουλευτές να καταθέσουν επιστολές στον πρόεδρο της λεγόμενης Επιτροπής 1922, τον Γκρέιαμ Μπρέιντι. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν την καταψηφίσουν οι 158 από τους 315 βουλευτές του κόμματος.
Ωστόσο, η εφημερίδα Sun διέψευσε τις πληροφορίες της Ρίγκπι, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. «Οι φίλοι του Γκρέιαμ Μπρέιντι λένε ότι δεν έχει ακόμη στην κατοχή του 48 επιστολές», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης Τομ Νιούτον Νταν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μέι απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Την ίδια ώρα που αυτά εκτυλίσσονταν στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός κλειδώθηκε για λίγο στη λιμουζίνα της, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Το προσωπικό «έδωσε μάχη» με την πόρτα του αυτοκινήτου για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα προτού καταφέρουν να την ανοίξουν, επιτρέποντας τελικά στην πρωθυπουργό της Βρετανίας να αποβιβαστεί και κατόπιν να ανταλλάξει χειραψία με την καγκελάριο της Γερμανίας, που την περίμενε υπομονετικά στο κόκκινο χαλί, στο Βερολίνο.
Η Μέι επισκέφθηκε την Ολλανδία και τη Γερμανία προτού κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά την αναβολή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία που σύναψε η ίδια με τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο μήνα, στην οποία, ωστόσο, αντιτίθενται πολλοί Βρετανοί βουλευτές.
Την Δευτέρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, γεγονός που αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα: να υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Επίσης χθες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50», δηλαδή τη γνωστοποίησή του για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ.
Μέι: Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε απόψε ότι βρίσκεται «μόλις στην αρχή» των συζητήσεών της με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις ότι το «δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, την οποία ανέβαλε χθες, είπε: «Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών».
Η Μέι απέφυγε δύο φορές να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της από το ίδιο της το κόμμα.
Τουσκ: Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την έγκριση της συμφωνίας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι σήμερα με θέμα το Brexit, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ένα μηνύμα στο Twitter.
Κοινή επιστολή για πρόταση μομφής υπογράφουν τέσσερις ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούν να συνταχθεί μαζί τους και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας, υπογράφουν από κοινού οι επικεφαλής τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που διανύει η χώρα αυτή τη στιγμή αποτελεί συνταγματική και εθνική κρίση.
Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, και των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας. Σε αυτήν υποστηρίζουν ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, δεν αφήνει άλλη επιλογή στους ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης από την πρόταση μομφής. Εκφράζουν μάλιστα την πρόθεσή τους, να καταθέσουν την πρόταση στο Κοινοβούλιο με την ελπίδα να συνταχθεί μαζί τους και ο επικεφαλής των Εργατικών.
Χθες, το κόμμα των Εργατικών εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν θα είναι περισσότερο πιθανό να είναι επιτυχής, δηλαδή όταν η Τ.Μέι θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο με μία αναθεωρημένη συμφωνία.
Τζον Μέιτζορ: Η Βρετανία πρέπει να ανακαλέσει την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ
Η Βρετανία πρέπει να ανακαλέσει άμεσα τη γνωστοποίησή της για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δοθεί χρόνος για μια «σοβαρή και εις βάθος εξέταση» του θέματος, τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τον βρετανικό λαό, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.
«Πρέπει να ανακαλέσουμε το άρθρο 50 με άμεση ισχύ. Το ρολόι πρέπει, προς το παρόν, να σταματήσει», είπε ο Μέιτζορ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ηρεμήσουν οι χρηματαγορές και να προστατευτεί η οικονομική ευημερία του βρετανικού λαού.
«Είναι σαφές ότι τώρα χρειαζόμαστε το πολυτιμότερο αγαθό: χρόνο. Χρόνο για σοβαρή και εις βάθος εξέταση του θέματος τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τον λαό. Θα υπάρχει ένας τρόπος για να βγούμε από το παρόν τέλμα, πάντα υπάρχει», πρόσθεσε ο Μέιτζορ, σε ομιλία του σε μια ομάδα προβληματισμού στο Δουβλίνο.
Ο Τζον Μέιτζορ, που κυβέρνησε τη Βρετανία από το 1990 μέχρι το 1997 και είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, είναι ο ένας από τους τρεις εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς που ζητούν να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για να δοθεί μια λύση στην κρίση. Ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του στα μέσα της θητείας του και κέρδισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου όταν κατατέθηκε πρόταση μομφής σε βάρος του με αφορμή τους χειρισμούς του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.
Ο Μέιτζορ πιστεύει ότι το Brexit θα περιορίσει την επιρροή της Βρετανίας παγκοσμίως.
Δείτε ακόμη: Ο «αγώνας δρόμου» της Μέι για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit