Στο χείλος μιας… αναπτυσσόμενης κρίσης
- 23/08/2013, 19:35
- SHARE
Οι μέχρι τώρα πολλά υποσχόμενες αναπτυσσόμενες αγορές κοιτάζουν την κρίση κατάματα, όμως η αστάθεια στην Ινδία προκαλεί ανησυχία.
Τα νομίσματα των 20 μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών κατρακύλησαν την Δευτέρα έναντι του δολαρίου, με την ινδική ρουπία να δέχεται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις, εν μέσω της κλιμακούμενης, εδώ και εβδομάδες, αναταραχής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες και η επιδείνωση των δημοσιονομικών τους, σε συνδυασμό με τους φόβους για τις επιπτώσεις από την αναμενόμενη απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, που κρατούν χαμηλά τα επιτόκια, προκάλεσαν πανικό. Η πώληση νομισμάτων ήταν το πρώτο σύμπτωμα, αλλά αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται και μετοχές συνολικής αξίας άνω των 12 δισ. δολαρίων.
Για να ανακοπεί η πτωτική πορεία του βραζιλιάνου ρεάλ -που έχει χάσει περισότερο από 15% έναντι του δολαρίου φέτος- η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα στήριξης του νομίσματος, αξίας 60 δισ. δολαρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να περιοριστεί η αστάθεια στην αγορά συναλλαγματος της χώρας.
Το μέτρο χαρακτηρίστηκε «θετική ένδειξη για ολες τις αναπτυσσόμενες αγορές» από τους αναλυτές που εκτιμούν ότι είναι ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι «η ανοχή των χαμηλών ισοτιμιών στις αναπτυσσόμενες αγορές εξαντλείται».
Διαβάστε ακόμη: Ο «πυρετός» του χρυσού
Από τα τέλη Μαΐου η τουρκική λίρα έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά, μεγάλη ήταν η πτώση του του νοτιαφρικάνικου ραντ και του νομίσματος της Ινδονησίας, αλλά το πιο ανησυχητικό πρόβλημα για τους αναλυτές, αντιμετωπίζει η ινδική ρουπία και η οικονομία της χώρας.
Στις 16 Αυγούστου η τοπική αγορά έζησε μια από τις πιο ταραγμένες συνεδριάσεις της εδώ και χρόνια, η ρουπία έπεσε κι άλλο στις αγορές συναλλάγματος και τα χρηματιστήρια βούλιαξαν, με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών με πολλά «κόκκινα» δάνεια. Ο πανικός εντάθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στα κεφάλαια που μπορούν επιχειρήσεις και ιδιώτες να βγάλουν από την χώρα.
Με την ρουπία να έχει υποτιμηθεί κατά 44% τα τελευταία δυο χρόνια και να έχει χάσει το 13% της αξίας της μέσα σε τρεις μήνες έναντι του δολαρίου, τα οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε κρίσιμη φάση.
Οι επενδυτές, ξένοι και ντόπιοι, προειδοποιούν εδώ και μήνες για την κατάσταση της οικονομίας της Ινδίας, καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στο μισό την τελευταία τριετία και καταγράφει ετήσιους ρυθμούς 4,8%, ενώ και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε το 5% του ΑΕΠ.
Ο φόβος, όμως, έγινε πανικός την τελευταία εβδομάδα με την κατάρρευση του νομίσματος κι ενισχύθηκε από τους αδέξιους χειρισμούς της κυβέρνησης. ξυπνώντας μνήμες από την κρίση του 1991, όταν η Ινδία κινδύνευσε να χρεοκοπήσει υπερασπιζόμενη τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της και χρειάστηκε νε επαναπατρίσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού από την Βρετανία για να ξεπληρώσει το εξωτερικό της χρέος.
Σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία είναι κυμαινόμενη και η χώρα -η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας- δεν έχει σχεδόν καθόλου χρέος σε ξένο νόμισμα, επομένως η πτώση της ρουπίας δεν αποτελεί απειλή χρεοκοπίας. Ωστόσο, κίνδυνο θα διατρέχουν οι ιδιώτες που κατέχουν το περισσότερο ξένο χρέος της Ινδίας, ειδικά εάν το νόμισμα δεν σταθεροποιηθεί. Μερικοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά προκαλώντας έλλειψη ρευστότητας και η κατάσταση θα δυσκολέψει τη ζωή για τις κρατικές τράπεζες που ήδη στενάζουν υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και τα δημοσιονομικά της χώρας θα στριμχτούν καθώς θα αυξάνεται το κόστος εισαγωγής καυσίμων.