Στο δρόμο για ένα ακόμη «χαμένο» Eurogroup;
- 03/04/2017, 20:12
- SHARE
Εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες διατηρούν οι Ευρωπαίοι για την επερχόμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης σχετικά με την αξιολόγηση.
Καμία ένδειξη για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα, με τις προσδοκίες για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της Παρασκευής να έχουν πλέον εγκαταλειφθεί οριστικά.
Αξιωματούχοι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν εισιτήριο επιστροφής των κλιμακίων και παραπέμπουν σε κάποια πολιτική παρέμβαση, που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την επάνοδο του κουαρτέτου.
Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο, οι επαφές του Πρωθυπουργού και τηλεφωνήματα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, καθώς επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ως τελευταία προσπάθεια «πολιτικής παρέμβασης» την επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το ενδεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.
Αλλά και στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 7ης Απριλίου η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε τέταρτο θέμα και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε προοπτική συμφωνίας. Αντίθετα, στο επίσημο κείμενο υπάρχει ρητή αναφορά σε εκκρεμότητες προς επίλυση και παρατίθενται ενδεικτικά τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά μέτρα πέρα του 2018.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα βασικά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό “πακέτο”, η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο ενέργειας καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα π.χ. μετά το 2018».
Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί, καθώς, η συνεδρίαση της Παρασκευής, χωρίς καμία πρόοδο και με το αδιέξοδο να παραμένει, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ένα κακό κλίμα και «άγριες» δηλώσεις των «σκληρών» της Ευρωζώνης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι επίσημες ανακοινώσεις του Eurogroup θα κινηθούν σε κλίμα που θα καθησυχάζει τις αγορές, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση θα είναι το ίδιο «κατευναστικές».