Στο εδώλιο η Ντίλμα Ρουσέφ

Στο εδώλιο η Ντίλμα Ρουσέφ
epa05509801 A view of the Brazilian Senate during the beginning of the first session of the final stage of the impeachment process against suspended Brazilian President Dilma Rousseff in Brasilia, Brazil, 25 August 2016. Brazilian President Dilma Rousseff was suspended on 12 May, after the lower house of Congress voted to impeach her on charges that she manipulated budget figures to disguise the size of the deficit. She is set to appear before senators on 29 August. EPA/Cadu Gomes

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της πρώην προέδρου της Βραζιλίας στη Γερουσία.

Άρχισε σήμερα, Πέμπτη, στη Γερουσία της Βραζιλίας η δίκη της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, η οποία απομακρύνθηκε προσωρινά από την εξουσία τον Μάιο και παραπέμφθηκε σε δίκη – μια διαδικασία η οποία, εκτός απροόπτου, θα οδηγήσει στην αμετάκλητη καθαίρεσή της και τον απότομο τερματισμό της διακυβέρνησης από την κεντροαριστερά της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

«Κηρύσσω την έναρξη της δίκης», είπε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, καλώντας τους γερουσιαστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν σε αυτή την περίσταση τον ρόλο δικαστών, να αφήσουν κατά μέρος τις «ιδεολογικές και κομματικές θέσεις» τους.

Οι 81 γερουσιαστές της Βραζιλίας αναμένεται να αποφασίσουν ως την 31η Αυγούστου εάν η 68χρονη πρώην αντάρτισσα που έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά την εξουσία διότι παραποίησε στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και υπέγραψε διατάγματα για δημόσιες δαπάνες χωρίς τη συναίνεση του βραζιλιάνικου κογκρέσου.

Η Ρουσέφ θα εμφανιστεί ενώπιον των γερουσιαστών τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οι αντίπαλοί της όμως εμφανίζονται βέβαιοι πως έχουν πολλές περισσότερες από τις 54 ψήφους που απαιτούνται για την καταδίκη της (δηλαδή μια πλειοψηφία δύο τρίτων).

Η αστυνομία τοποθέτησε φράκτες για να εμποδιστεί η προσέγγιση διαδηλωτών στον περιβάλλοντα χώρο του μοντερνιστικού κτιρίου του Κογκρέσου της Βραζιλίας, όμως ελάχιστοι υποστηρικτές της Ρουσέφ συγκεντρώθηκαν, εξέλιξη η οποία ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της πολιτικής απομόνωσης της προέδρου.

Εάν η τελική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αποβεί σε βάρος της Ρουσέφ, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός της και σήμερα προσωρινός πρόεδρος, ο Μισέλ Τέμερ, θα παραμείνει αρχηγός του κράτους για το υπόλοιπο της θητείας της, ως το 2018, τερματίζοντας έτσι και τυπικά τα 13 χρόνια διακυβέρνησης από το Κόμμα των Εργατών (PT).

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα O Globo, 51 γερουσιαστές έχουν δεσμευτεί ότι θα ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρουσέφ από την προεδρία, ενώ μόλις 19 την υποστηρίζουν και 11 παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η δεξιά κυβέρνηση του Τέμερ διεξήγαγε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με γερουσιαστές και κόμματα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ήττα της Ρουσέφ, η οποία αρνείται τις σε βάρος της κατηγορίες και καταγγέλλει ως «πραξικόπημα» τις προσπάθειες να καθαιρεθεί. Μεταξύ άλλων, η Ντίλμα Ρουσέφ λέει ότι οι κινήσεις για τις οποίες κατηγορείται αποτελούσαν τη συνήθη πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Δεν διέπραξα κανένα έγκλημα. Για να αποτρέψω το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτό, πρέπει να πάω στη Γερουσία για να υπερασπιστώ τη δημοκρατία της Βραζιλίας, τις πολιτικές μου απόψεις και τα δικαιώματα του βραζιλιάνικου λαού», τόνισε.

Ωστόσο η δίκη της αποτελεί τη σοβαρότερη δοκιμασία της πολιτικής καριέρας της Ρουσέφ, εν μέσω της πιο βαθιάς ύφεσης των τελευταίων 80 ετών στη Βραζιλία. Ακόμη και το PT, το κόμμα της, το οποίο έχει πληγεί από σκάνδαλα διαφθοράς, αποστασιοποιήθηκε από τις εκκλήσεις της να διεξαχθούν νέες εκλογές για να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

Μια ένδειξη ότι η Ρουσέφ αναμένει πως η έκβαση της δίκης δεν θα είναι ευνοϊκή για την ίδια είναι ότι άρχισε να μεταφέρει προσωπικά της είδη από το προεδρικό μέγαρο στο σπίτι της, στο Πόρτο Αλέγκρε.
Συνεργάτες του Τέμερ λένε πως αναμένουν ότι τουλάχιστον 60 γερουσιαστές θα ταχθούν εναντίον της.

Η δίκη της Ρουσέφ άρχισε τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τους οποίους είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει η Βραζιλία ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα – ο πολιτικός μέντορας της Ρουσέφ, ο οποίος την είχε επιλέξει προσωπικά για να τον διαδεχθεί.