Στο επίκεντρο η «ασφάλεια» της τεχνητής νοημοσύνης – ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες 16 χώρες υπογράφουν σχετική συμφωνία
- 27/11/2023, 12:00
- SHARE
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες παρουσίασαν την Κυριακή αυτό που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ως την πρώτη λεπτομερή διεθνή συμφωνία για το πώς θα διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη ασφαλής από κακόβουλους παράγοντες, πιέζοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι «ασφαλή από τον σχεδιασμό».
Σε ένα 20σέλιδο έγγραφο, οι 18 χώρες συμφώνησαν ότι οι εταιρείες που σχεδιάζουν και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να την αναπτύσσουν με τρόπο που να κρατάει τους πελάτες και το ευρύτερο κοινό ασφαλείς από την κακή χρήση.
Η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και φέρει κυρίως γενικές συστάσεις, όπως η παρακολούθηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κατάχρηση, η προστασία των δεδομένων από αλλοίωση και η εξέταση των προμηθευτών λογισμικού.
Παρόλα αυτά, η διευθύντρια της αμερικανικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, Jen Easterly, δήλωσε ότι είναι σημαντικό που τόσες πολλές χώρες βάζουν το όνομά τους στην ιδέα ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να θέτουν την ασφάλεια σε προτεραιότητα.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια επιβεβαίωση ότι αυτές οι δυνατότητες δεν πρέπει να αφορούν μόνο στα ωραία χαρακτηριστικά και στο πόσο γρήγορα μπορούμε να τα βγάλουμε στην αγορά ή στο πώς μπορούμε να ανταγωνιστούμε για να μειώσουμε το κόστος», δήλωσε η Easterly στο Reuters, λέγοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές αντιπροσωπεύουν «μια συμφωνία ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει στη φάση του σχεδιασμού είναι η ασφάλεια».
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, στις 18 χώρες που υπέγραψαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.