Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης: Στο τραπέζι άμυνα, ενέργεια και περιφερειακή σταθερότητα
- 30/03/2025, 09:09
- SHARE

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόκειται για επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η σημερινή του επίσκεψη αναμένεται να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδας–Ισραήλ και τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα, τα ενεργειακά έργα και την υλοποίηση του οικονομικού διαδρόμου IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor).
Κατά τις συναντήσεις, θα συζητηθούν η διμερής συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, καθώς και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο και της πρόσφατης τριμερούς Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου στην Αθήνα. Ειδική μνεία θα γίνει στην ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι με Γαλλία, Κύπρο και Λίβανο – στην οποία συμμετείχε και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας μέσω τηλεδιάσκεψης – και να τονίσει την ανάγκη για εκεχειρία στον Νότιο Λίβανο, απελευθέρωση των ομήρων και παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η στήριξη της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Γάζα, με προοπτική μια λύση δύο κρατών που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.
Παρότι δεν κατέστη δυνατή συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω προγραμματιστικών ζητημάτων, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συμπαραγωγών με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.