Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή συνάντηση – Η κρίσιμη ατζέντα

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή συνάντηση – Η κρίσιμη ατζέντα
(Ξένη Δημοσίευση)Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε workshop που διοργανώνει το Ινστιτούτο Tony Blair με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε μία από τις πιο ταραγμένες γεωπολιτικά περιοχές του κόσμου.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη στο Κάιρο, αποτελεί μία ακόμα κρίσιμη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε μία από τις πιο ταραγμένες γεωπολιτικά περιοχές του κόσμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή συνεργασία, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό.

Στο επίκεντρο η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Συρία, με την ελληνική πλευρά να προβάλλει σταθερά τη θέση της υπέρ της ενότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και του σεβασμού των θρησκευτικών μειονοτήτων. Παράλληλα, η πιθανότητα συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς επηρεάζει άμεσα την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου της ρόλου ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επενδύει στη διπλωματία, ενισχύοντας τη φήμη της ως σταθερού συνομιλητή σε διεθνές επίπεδο.

Ενεργειακή διασύνδεση και στρατηγικός άξονας

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προωθώντας τη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: