Στο «κόκκινο» η Γηραιά Ήπειρος λόγω κορωνοϊού
- 16/10/2020, 08:59
- SHARE
Με την ταχύτητα του φωτός εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός στην Ευρώπη. Την εβδομάδα που πέρασε η Γηραιά Ήπειρος κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και τα κράτη αυστηροποιούν διαρκώς τα περιοριστικά μέτρα, κάτι επιτακτικό και αναγκαίο. Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, τόνισε χθες ότι η μη άμεση επιβολή αποτελεσματικών αντίμετρων θα έχει ως συνέπεια οι ημερήσιοι θάνατοι από COVID-19 να γίνουν τέσσερις ή πέντε φορές περισσότεροι αυτών του Απριλίου, όταν το πρώτο πανδημικό κύμα βρισκόταν στην κορύφωσή του.
Ο δρ Κλούγκε, σκιαγραφώντας την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Η εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη γεννά μεγάλη ανησυχία: τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η COVID-19 συνιστά, πλέον, την πέμπτη αιτία θανάτου στην περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο χιλίων ανθρώπων καθημερινά». «Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», δήλωσε.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχοινά έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για να αντιμετωπίσουν το β΄ πανδημικό κύμα. Ο κ. Σχοινάς κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μία κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ώστε να αποφευχθεί η δαιδαλώδης κατάσταση, με τα διαφορετικά μέτρα σε κάθε χώρα, της περασμένης άνοιξης.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Γερμανία κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων (6.638). Η λήψη νέων μέτρων κατέστη και εδώ μονόδρομος. Την Τετάρτη, η καγκελάριος Μέρκελ ανήγγειλε την αυστηροποίησή τους, επισημαίνοντας πως ό,τι κάνουμε τώρα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον. Η Γερμανία υιοθέτησε μία σειρά κυμαινόμενων μέτρων, αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας κάθε περιοχής. Έτσι, π.χ., όταν οι νέες λοιμώξεις σε κάποια περιοχή παραμείνουν επί μία εβδομάδα άνω των 35/100.000 πληθυσμού, θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας παντού. Οι συναθροίσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 25 άτομα σε ανοικτούς χώρους και τα 15 σε κλειστούς.
Αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν τα μεσάνυχτα στο Λονδίνο, το οποίο, πλέον, κατατάσσεται στις «κόκκινες περιοχές». Οι κάτοικοι αποθαρρύνονται από τη χρήση ΜΜΜ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναντήσεις μεταξύ ατόμων που κατοικούν σε διαφορετικά σπίτια. Αργά χθες ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι η Κρήτη εντάσσεται εκ νέου στη λίστα «ασφαλών προορισμών». Έτσι σε όσους φθάνουν από το νησί στο Ην. Βασίλειο δεν θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών.
Μέτρα και στην Καταλονία, όπου επιβλήθηκε το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για επιβολή καθολικής υποχρέωσης χρήσης μάσκας παντού.
Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της δυνατότητας περίθαλψης ασθενών με COVID-19, η Τσεχία αποφάσισε την κατασκευή «νοσοκομείου εκστρατείας» με χωρητικότητα 500 κλινών. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στην Πράγα από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρεϊ Μπάμπιτς δήλωσε πως η ανοικόδομηση τέτοιων νοσοκομείων επείγει. «Δεν έχουμε χρόνο. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι αριθμοί που καταγράφονται είναι καταστροφικοί», δήλωσε.
Τέλος, είναι βέβαιο ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι παράξενα και λιγότερο γιορτινά από τα προηγούμενα. Παρ’ όλα αυτά, αισιόδοξα είναι τα νέα από έναν ιδιαίτερα δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό: τη Βιέννη. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της θα λειτουργήσουν και η πλατεία του δημαρχείου θα μεταμορφωθεί σε παγοδρόμιο.