Στο «κόκκινο» οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στην Αττική
- 26/02/2021, 18:32
- SHARE
Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.
Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.
Αναμένεται αύξηση θανάτων στις επόμενες εβδομάδες
Για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και παρατηρείται αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό και στις κακές καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν αρκετό κόσμο στο να εξεταστεί, κατέληξε.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 65 ετών και ακολουθεί ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών και υποστήριξε ότι αυτές είναι και οι ομάδες «που αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν την πιο αυξημένη κινητικότητα στην κοινότητα».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική πτώση στην επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 ετών και εκτίμησε ότι ίσως ο εμβολιασμός άρχισε να αποδίδει πιθανότητα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ καλά τα νέα για την αποδοτικότητα του εμβολιασμού και στα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία που μελετήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κόπωση ενός έτους μειώνει τα αποτελέσματα του lockdown
Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια παρατήρησε ότι το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.
«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.000 τουλάχιστον μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.
Όπως είπε, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και πρόσθεσε ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και είπε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Επίσης συμπλήρωσε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται πλέον 1500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που έδωσε για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ. Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.
«Αν εμβολιαστούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα, σταθερά θα συμβεί και εδώ αυτό που συνέβη στο Ισραήλ» είπε και αναφέρθηκε σε μια τελευταία μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα αυτή, η οποία έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 99% η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης.
Αναφερόμενη σε ένα πεντάχρονο παιδί που νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου κορωνοϊού, τόνισε ότι το παιδί παραμένει διασωληνωμένο και εξήγησε ότι είναι μία επιπλοκή η οποία είναι γνωστή αλλά σπανία καθώς αφορά ένα στα 150 παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό. Όπως είπε, σήμερα υπάρχει η γνώση και η πρόγνωση είναι καλή, ενώ παρατήρησε κλείνοντας ότι το παιδί έχει ήδη βελτιωθεί όσον αφορά την γενική του κατάσταση και όλοι ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί ομαλά η κατάσταση της υγείας του.