Στο «μικροσκόπιο» ο δημόσιος τομέας
- 03/07/2014, 10:02
- SHARE
Φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο και πειθαρχικές ποινές που δεν συνάδουν με τη βαρύτητα των αδικημάτων, διαπιστώνει ο ΓΕΔΔ για το 2013.
Φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο και ποινές από τα πειθαρχικά συμβούλια που δεν συμβαδίζουν με τη βαρύτητα των αδικημάτων που διέπραξαν οι υπάλληλοι, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λ. Ρακιντζή.
H έκθεση αναφέρεται στη δραστηριότητα του 2013, στις νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε ο ΓΕΔΔ με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης στο Δημόσιο και στην άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, παρατίθενται χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερευνήθηκαν κατά το 2013. Ειδικότερα, ο ΓΕΔΔ διερεύνησε 1.519 υποθέσεις, από τις οποίες οι 53 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του. Εκ των 1466 υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης, ο κύριος όγκος προήλθε από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίας (ποσοστό 48,7% και 19,4% αντίστοιχα).
Περαιτέρω ο ΓΕΔΔ κινητοποιήθηκε σε 38 υποθέσεις (1,5% και 1,3% των υποθέσεων αντίστοιχα), ενώ προχώρησε στην εξέταση ζητημάτων που ανέκυψαν σε συνέχεια πορισμάτων ελέγχων που του κοινοποιήθηκαν σε 83 περιπτώσεις.
Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για μια ακόμη χρονιά (41,8% των υποθέσεων) και οι δήμοι συνιστούν τη βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων (37% των υποθέσεων). Όπως και το 2012, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα (40,4% των υποθέσεων) γεγονός που συνδέεται με το γεγονός της αύξησης των επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που εξετάζει ο ΓΕΔΔ. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις.Στο 16,4% των υποθέσεων τα οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν ως η βασική μορφή προβλήματος.
Στην έκθεση γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στην πειθαρχική διαδικασία. Με τον νόμο 4152/13 επανήλθε η δυνατότητα άσκησης ένστασης του ΓΕΔΔ κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό. Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Παράλληλα, με επιτυχία εκδικάστηκαν και σήμερα κι άλλες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των νοσοκομειακών ιατρών των πρώην ΙΚΑ στις οποίες κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης και ο ΙΣΑ άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων γιατρών μελών μας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι οι Ιατροί των πρώην ΙΚΑ αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι του ειδικό μισθολογίου, δεν συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία, καθώς επίσης δεν έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ τίθεται ταυτόχρονα και ο κίνδυνος να μην ενταχθούν τελικά στο ΕΣΥ ύστερα από την αξιολόγηση τους. Εύλογη λοιπόν είναι η θέση του ΙΣΑ ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τα ιατρεία τους έως ότου αξιολογηθούν και μετά την αξιολόγηση να ομογενοποιηθούν με τους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Μετά το πέρας της δίκης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ συνομίλησε για τα ζητήματα των δεδουλευμένων εφημεριών με τους νομικούς συμβούλους των Νοσοκομείων, στους οποίους επεσήμανε οτι αν και θα έπρεπε να καταβάλλονται άμεσα τα ποσά αυτά αναγκαζόμαστε να προβαίνουμε σε δικασικές διεκδικήσεις για τα αυτονόητα πληρώντας υψηλά δικαστικά έξοδα.
Επαναλαμβάνουμε τη πάγια θέση του ΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία η διασφάλιση ενός αρραγούς και κοινού ιατρικού μετώπου χωρίς ιατρούς πολλών ταχυτήτων και διασπαστικών κινήσεων θα είναι προς όφελος όλου του ιατρικού κλάδου. Διχαστικές παρεμβάσεις μονάχα δυσμενείς συνέπειες θα επιφέρουν για όλες τις κατηγορίες των ιατρών. Ως εκ τούτου η ομογενοποίηση όλων των νοσοκομειακών είναι αναγκαία και θα σηματοδοτήσει τόσο την διασφάλιση των όρων εργασίας τους αλλά και την αύξηση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. Τα προβλήματα για τους νοσοκομειακούς ιατρούς είναι πολλά καθότι καθημερινά εργάζονται σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες λόγω μεγάλων ελλείψεων και με ήδη μειωμένους μισθούς. Δεν θα πρέπει δε να αγνοούμε το γεγονός ότι ήδη οφείλονται πολλές δεδουλευμένες εφημερίες οι οποίες πρέπει να καταβληθούν στους νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους ιατρούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Σάλλας: Τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα