Στο μισό δισ. ευρώ οι επενδύσεις που προορίζονται για εκσυγχρονισμό μαρίνων στην Ελλάδα
- 31/10/2024, 12:15
- SHARE
Σε περίπου 25.000 απαριθμούνται οι μαρίνες παγκοσμίως, με τα σημεία αγκυροβόλησης να είναι πολύ περισσότερα. Το δε οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στον θαλάσσιο τουρισμό υπολογίζεται σε 45 δις δολάρια. Πρόκειται για μια αγορά με μεγάλη αλληλεπίδραση στην τουριστική κοινότητα η οποία αναμένεται να λάβει νέα μορφή, όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη υιοθετείται στο εσωτερικό της από επαγγελματίες του κλάδου.
Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Κωστόπουλος, CEO της SaMMY, εταιρείας τεχνολογίας που παρέχει καινοτόμες λύσεις για μαρίνες & τουριστικά λιμάνια, με όραμα τη διασύνδεση του οικοσυστήματος των μαρίνων, οι επενδύσεις που προορίζονται διεθνώς για τον εκσυγχρονισμό μαρίνων και τουριστικών λιμένων ανέρχονται σε 50 δις ευρώ, ενώ στη χώρα μας θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, τόσο μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και από ιδιωτικές επενδύσεις.
«Οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκεί οι μαρίνες να είναι «έξυπνες», αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού 2024 που διοργανώθηκε στη Ρόδο και το Fortune Greece έδωσε το παρών.
Εστιάζοντας στις έξυπνες μαρίνες, διευκρίνισε ότι ο ορισμός τους δεν έχει να κάνει μόνο με την χρήση τεχνολογίας. Επί της ουσίας πρόκειται μια έξυπνη υποδομή που συνδυάζονται ψηφιακές και φυσικές υποδομές για γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών.
«Πια μιλάμε για Business intelligence, το οποίο είναι απαραίτητο για να κάνεις predictive analysis για το πώς θα κινηθείς τα επόμενα χρόνια και να χαράξεις τη στρατηγική σου. Ο κλάδος χτυπήθηκε από την πανδημία, όμως επανήλθε γρήγορα με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7%. Παρόλα αυτά, 9 στα 10 λιμάνια χρησιμοποιούν πολύ παλιά μοντέλα λειτουργίας και συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».
Πρόσθεσε πως οι μαρίνες μπορούν να αναπτυχθούν σαν δίκτυα και σαν οικοσυστήματα και πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει αρχίσει να μπαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξίσωση.
«Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να γίνονται online κρατήσεις για τις θέσεις ελλιμενισμού, ενώ θα υπάρχει real time ενημέρωση για τις επικρατούσες συνθήκες στο λιμάνι καθώς και για τον καιρό. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια οριζόντια κατηγορία που σαρώνει τα πάντα, από τον εντοπισμό σκαφών, το trip planning, μέχρι το customer care με chat bots για την παροχή προσωποποιημένης εμπειρίας στον πελάτη».
Ένα στοιχείο που είναι άξιο αναφοράς και δείχνει την προοπτική του κλάδου είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών κάτω των 40 ετών είναι αριθμητικά πολύ περισσότεροι από αυτούς άνω των 40 ετών.
«Το yachting συνεισφέρει το 1,2% του ελληνικού ΑΕΠ. Πλέον το κοινό έχει αλλάξει, είναι νεότερο σε ηλικία και ζητάει περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες».
Τέλος, σε ότι αφορά το recreational boating, δηλαδή τη χαλαρή δραστηριότητα του ταξιδιού με σκάφος ή την ψυχαγωγική χρήση ενός σκάφους (είτε μηχανοκίνητα, ιστιοφόρα ή πλοία με κινητήρα), ως αγορά ξεπερνά σε απασχόληση τα 200 εκατομμύρια εργαζόμενους και η αξία της εν λόγω βιομηχανίας αποτιμάται σε 280 δις δολάρια.