Η Ελλάδα που επιμένει!
- 09/04/2016, 11:15
- SHARE
Στα περίπτερα το νέο τεύχος του Fortune.
Της Αναστασίας Παρετζόγλου*
Big things in business always start small, λένε οι Αμερικανοί και αυτό σήμερα είναι πιο αληθινό από ποτέ. Μια σπίθα, μια ιδέα, μια στιγμή έμπνευσης μπορεί να είναι η αρχή μιας start up, που μέσα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ταχύτατα. Η Apple και η Amazon ξεκίνησαν από μια ιδέα σε ένα υπόγειο γκαράζ και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.
Η Google, πάλι, ξεκίνησε ως μια πανεπιστημιακή διατριβή και ηλικιακά βρίσκεται ακόμη στην εφηβεία. Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία και των τριών ισοδυναμεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μεξικό. Γι’ αυτό και λέμε συχνά ότι για το Fortune, αξία δεν έχει τόσο το μέγεθος μιας εταιρείας όσο, κυρίως, το drive και η φιλοδοξία των ανθρώπων που την οραματίστηκαν. Όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, αυτό εντοπίζεται και στην ελληνική σκηνή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που επιχειρεί κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενοι, που για τέταρτη συνεχή χρονιά, σας παρουσιάζουμε τη λίστα 40 under 40. Τη νέα γενιά των Ελλήνων επιχειρηματιών κάτω των 40, που καινοτομούν και διακρίνονται, με «όπλα» την φιλοδοξία, την εξωστρέφεια, την πίστη σε μια ιδέα και την επιμονή στον στόχο. Δεν είναι η ηλικία, μόνο, που κάνει αυτή τη λίστα τόσο συναρπαστική. Είναι το μήνυμα που στέλνουν για τη γενιά τους και για το μέλλον μας. Και το γεγονός ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να τους σταματήσει. Σε μια Ελλάδα που βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια σε μια διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, κόντρα στη γραφειοκρατία, τις διαρκείς και απρόβλεπτες οικονομικές ανατροπές, τα capital controls.
Κάνοντας φέτος έναν πρώτο απολογισμό, ξεχωρίσαμε τα greatest hits της λίστας, στα τέσσερα χρόνια που την καταρτίζoυμε. Παρά τις δυσκολίες, το ελληνικό οικοσύστημα έχει σημειώσει επιτυχίες που δίνουν έμπνευση στους νέους, ενώ οι προοπτικές του διαφαίνονται ευοίωνες για τα επόμενα χρόνια. Η Workable, το E-food, η Intelen, η Travelplanet24, η Abzorba Games, η Constelex, είναι όλες εταιρείες ελληνικής καταγωγής, που ξεκίνησαν από μια ιδέα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέρασαν στην επόμενη φάση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και αντλώντας κεφάλαια από ξένους και Έλληνες επενδυτές.
Μεγάλο success story είναι και το cover story μας, η εταιρεία Skroutz.gr, που άλλαξε κυριολεκτικά το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα και επεκτείνεται διεθνώς. Η ιδέα έγινε εταιρεία πριν έντεκα χρόνια και το 2015 ο κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε στα 6,5 εκ. ευρώ, με 130 άτομα προσωπικό και μηνιαία επισκεψιμότητα 5,6 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες.
Το δικό του success story συνεχίζει να γράφει στην Ελλάδα και ο τουρισμός, που αποτελεί σταθερά την βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. Αψηφώντας τους κεφαλαιακούς ελέγχους, τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές και τον αυξημένο ΦΠΑ, ορθώνει το ανάστημά του και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις τουριστών, αντιπροσωπεύοντας το 22% με 25% του ΑΕΠ της χώρας. Εν τούτοις, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Υφαντής στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο του με τίτλο The Big Issue, «ο ελληνικός τουρισμός λειτουργεί ακόμη με τη δομή και αντίληψη περιπτέρου, την ώρα που καλείται άμεσα να μετατραπεί σε «shop in shop» εμπορικό κέντρο.» Σε μια χώρα με εκατοντάδες νησιά, χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή, συγκλονιστικούς χειμερινούς προορισμούς και εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, είναι κρίμα να έχουμε τεράστιες απώλειες εσόδων, ελλείψει υποδομών, υπέρμετρων φόρων, ψηφιακού αναλφαβητισμού και απουσίας οργανωμένου προγράμματος παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, δώδεκα μήνες το χρόνο. Κι αυτό, λόγω της διαχρονικής αναπηρίας της ελληνικής διοίκησης και όλων των επιμέρους στρεβλώσεων που αυτή προκαλεί, κόντρα σε κάθε λογική!
*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι brand manager του Fortune.