Στο Νταβός οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν ρύθμιση της τεχνολογίας όμως ο Τζακ Μα είχε άλλη γνώμη
- 26/01/2019, 17:35
- SHARE
Η στάση του ισχυρού άνδρα της Alibaba μάλιστα είναι αντιτίθετη και από την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης.
της Claire Zillman
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες του κόσμου έκαναν έκκληση υπέρ της ρύθμισης της τεχνολογίας – ενός κλάδου που κυριαρχείται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, για παράδειγμα, δήλωσε ότι μία προτεραιότητας της χώρας του στην προεδρία του G20 φέτος θα είναι να υποστηριχθεί μια δέσμη διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για τον τρόπο χρήσης των δεδομένων. «Θα ήθελα η σύνοδος του G20 στην Οσάκα να μείνει στην ιστορία ως η σύνοδος που ξεκίνησε την παγκόσμια διακυβέρνηση των δεδομένων», δήλωσε ο Abe στους παρευρισκόμενους στο Νταβός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, εντωμεταξύ, δήλωσε ότι οι διεθνείς κανόνες για τον τρόπο χρήσης των δεδομένων θα μετριάσουν την αντίθεση προς τον κλάδο της τεχνολογίας εκείνων που ανησυχούν για τους ταχύτατους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ζήτησε ισχυρότερη εποπτεία του τεχνολογικού κλάδου, ενώ ο Κινέζος αντιπρόεδρος Wang Qishan απηύθηνε έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό αυτών των προσπαθειών.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρξε μια σημαντική φωνή που διαφώνησε με όλα αυτά τα επιχειρήματα. Ο Jack Ma, συνιδρυτής και απερχόμενος εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Alibaba, μίλησε εναντίον της ρύθμισης της τεχνολογίας.
«Δεν είμαι άτομο που του αρέσει να δίδεται προτεραιότητα στη ρύθμιση», είπε ο Ma σε μια εκδήλωση που ως χορηγούς είχε την Alibaba και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι «βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της τεχνολογίας».
Η υιοθέτηση εκτεταμένων κανόνων σε αυτό το σημείο θα ήταν πρόωρο, επεσήμανε, χρησιμοποιώντας την αναλογία ενός μικρού παιδιού. «Δεν πρέπει να φτιάχνουμε ένα ζευγάρι παπούτσια για ένα τρίχρονο παιδάκι και να λέμε “Όλη τη ζωή σου πρέπει να φοράς αυτά τα παπούτσια”», τόνισε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζουμε τόσα λίγα για το μέλλον».
Παράλληλα με τις παρατηρήσεις του, ο Ma χαιρέτισε τις θετικές κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία. «Από την εμπειρία μου, νομίζω ότι η τεχνολογία έχει ενδυναμώσει την επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας – τις γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις αγροτικές περιοχές», είπε.
Πάντως, η στάση του Ma όσον αφορά τη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς αντιτίθεται στη θέση του Πεκίνου. Η κινεζική κυβέρνηση παρεμβαίνει στις εταιρείες τεχνολογίας και λογοκρίνει το τι βλέπουν οι πολίτες στο διαδίκτυο.