Στο όριο κατάρρευσης σχεδόν 200 αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω κορωνοϊού

Στο όριο κατάρρευσης σχεδόν 200 αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω κορωνοϊού
Ένας άντρας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατάει μπροστά από τον πίνακα ανακοινώσεων πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στα Σπάτα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Άνοιξαν, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Εμπορική υπηρεσία αεροδρομίων δήλωσε ότι το σύνολο των «χαμένων επιβατών» από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ανήλθε σε 1,3 δισεκατομμύρια.

Σχεδόν 200 αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη βρίσκονται στο όριο να καταρρεύσουν λόγω της δραματικής μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή εμπορική υπηρεσία αεροδρομίων την Τρίτη (27/10).

Η κρίση έχει επηρεάσει οικονομικά 193 από τα συνολικά 740 εμπορικά αεροδρόμια στην Ευρώπη και αν τους επόμενους μήνες η κίνηση των επιβατών δεν αρχίσει να ανακάμπτει θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, συμφωνά με την Ευρωπαϊκή Εμπορική υπηρεσία αεροδρομίων (ACI Europe) που προωθεί τα συλλογικά συμφέροντα των αερολιμένων της Ευρώπης και προάγει την επαγγελματική αριστεία στη διαχείριση και τη λειτουργία των αερολιμένων.

Ο εμπορικός οργανισμός αναφέρει ότι τα αεροδρόμια που διατρέχουν κίνδυνο απασχολούν 277.000 άτομα και δημιούργησαν συλλογικά ετήσια έσοδα 12,4 δισ. ευρώ.

Ο Ολιβιέρ Γιάνκοβετς, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε ότι «οι αριθμοί δείχνουν μια δραματικά δυσοίωνη εικόνα» για το μέλλον της αεροπορικής βιομηχανίας, η οποία έχει ήδη υποστεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Οκτώ μήνες μετά την κρίση, όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης καίγονται με μετρητά για να παραμείνουν ανοιχτά, με τα έσοδα να μην καλύπτουν το κόστος των επιχειρήσεων, πόσο μάλλον το κόστος κεφαλαίου», δήλωσε ο Γιάνκοβετς. «Ακόμα και τα τοπικά Lockdown από τις κυβερνήσεις οδηγούν τα αεροδρόμια της Ευρώπης πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού κάθε μέρα που περνά».

Εκπρόσωπος της ACI Europe δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν θα ονομάσει ποια είναι τα αεροδρόμια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, για να μην προκληθεί πανικός στους εργαζόμενους και τους ταξιδιώτες. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα περισσότερα από τα αεροδρόμια που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα μικρά περιφερειακά, τα οποία έχουν δει την απότομη μείωση του αριθμού των επιβατών.

Ο αριθμός των επιβατών στα αεροδρόμια της Ευρώπης το Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 75% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Η ACI Europe δήλωσε ότι το σύνολο των «χαμένων επιβατών» από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ανήλθε σε 1,3 δισεκατομμύρια.