Στο… παρά πέντε για την αλλαγή ταμειακών μηχανών στην εστίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο… παρά πέντε για την αλλαγή ταμειακών μηχανών στην εστίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε
ÉäéïêôÞôçò êáôáóôÞìáôïò 'êüâåé' áðüäåéîç ëéáíéêÞò ðþëçóçò óå ðåëÜôç , ÁèÞíá ÔåôÜñôç 3 Öåâñïõáñßïõ 2010. Ç ÅõñùðáéêÞ Åíùóç åíÝêñéíå ôï Ðñüãñáììá ÁíÜðôõîçò êáé Óôáèåñüôçôáò ôçò ÅëëÜäáò åíþ óõã÷ñüíùò Ýèåóå ôçí ïéêïíïìéêÞ êáôÜóôáóç ôçò ÷þñáò óå áõóôçñÞ åðéôÞñçóç. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 έως 8.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει τις ταμειακές τους μηχανές, λόγω κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

Η προθεσμία για την αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών στον χώρο της εστίασης λήγει σε τρεις μέρες, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προετοιμάζεται για αυστηρούς ελέγχους από την αρχή του επόμενου μήνα.

Παρά τη σιωπηρή παράταση που δόθηκε, πολλές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ έχουν ήδη προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 5.000 έως 8.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει τις ταμειακές τους μηχανές, λόγω κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

Οι νέες «έξυπνες» ταμειακές μηχανές έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, καθώς δεν επιτρέπουν το κλείσιμο ταμείου αν υπάρχουν ανοιχτά τραπέζια ή παραγγελίες που δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις. Οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις νέες ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 15% των εσόδων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τον Σεπτέμβριο, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν ιδιαίτερα σε μπαρ και εστιατόρια, εξετάζοντας αν οι αποδείξεις διαβιβάζονται σωστά στο σύστημα e-send και αν τα στοιχεία συμφωνούν με τις συναλλαγές μέσω POS. Επιπλέον, εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για επιχειρήσεις σε πολύ μικρούς οικισμούς και νησιά με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια.

Η αλλαγή ταμειακών μηχανών είναι υποχρεωτική για όσους παρέχουν διάφορες υπηρεσίες εστίασης, όπως πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, ταβέρνας, πιτσαρίας, και άλλων καταστημάτων εστίασης, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις για μικρούς οικισμούς και μη τουριστικές περιοχές.

Με την προθεσμία να πλησιάζει, οι επιχειρηματίες καλούνται να ολοκληρώσουν άμεσα τη μετάβαση στις νέες ταμειακές για να αποφύγουν κυρώσεις και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: