Στο Πεκίνο η Γέλεν ως “πυροσβέστης” για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Στο Πεκίνο η Γέλεν ως “πυροσβέστης” για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
epa06357660 Chair of the Federal Reserve Janet Yellen prepares to testify on the national economic outlook in the Longworth House Office Building in Washington, DC, USA, 29 November 2017. Yellen will soon be succeeded in her role by Trump nominee Jerome Powell. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι σχέσεις μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παραμένουν τεταμένες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πεκίνο για μια τετραήμερη επίσκεψη, η οποία αναμένεται να επικεντρώσει στην αναρρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν ωστόσο χαμηλές προσδοκίες από το ταξίδι. Ενώ το Πεκίνο θέλει περισσότερο διάλογο για να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις, έχει δεχθεί το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές θέτουν τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων τους πάνω από τις οικονομικές σχέσεις.

Κινέζοι αναλυτές είπαν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης πως η ομιλία που είχε εκφωνήσει η Γέλεν τον Απρίλιο, στην οποία είχε δηλώσει πως η διασφάλιση των συμφερόντων της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι ο κορυφαίος στόχος της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ με την Κίνα, δεν εμπνέει αισιοδοξία για την επίσκεψη.

Ο Ζου Φενγκ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ, δήλωσε στην εφημερίδα Global Times πως η έμφαση που δίνει η Γέλεν στην εθνική ασφάλεια σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να σταματήσουν την «οικονομική και τεχνολογική καταστολή της Κίνας».

Η Γέλεν θα υπογραμμίσει την ανάγκη για συνεργασία με το Πεκίνο στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της προετοιμασίας για ενδεχόμενη πανδημία και του χρέους, είχε δηλώσει προηγουμένως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Αμερικανίδα υπουργός θα πει επίσης στους κινέζους συνομιλητές της πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να αποσυνδέσει τις δύο οικονομίες, αν και διατηρεί παράλληλα το δικαίωμα να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ μέσω στοχευμένων δράσεων, είχε προσθέσει ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μολονότι δεν αναμένεται κάποια μεγάλη πρόοδος, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως η Γέλεν θα ασκήσει πίεση για να ανοίξουν νέες γραμμές επικοινωνίας και συντονισμού σε οικονομικά ζητήματα και θα υπογραμμίσει τις συνέπειες από ενδεχόμενη παροχή θανατηφόρας βοήθειας στη Ρωσία, κάτι που η Κίνα δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν συμβαίνει.

Όταν ο Κινέζος πρεσβευτής Σίε Φενγκ είχε συναντηθεί με την Γέλεν τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, είχε καλέσει τις ΗΠΑ «να προσέξουν πολύ» και να κάνουν κινήσεις για να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες της Κίνας όσον αφορά την οικονομία και το εμπόριο.

Οι εμπορικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και οι κυρώσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών είναι οι κύριες ανησυχίες της χώρας, λέει ο Γου Σινμπό, ειδικός στις αμερικανικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Φουντάν, για τον οποίο το Ρόιτερς σημειώνει πως γνωρίζει πώς σκέφτεται το Πεκίνο.

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη της Γέλεν πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμφώνησε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η αμοιβαία αντιπαλότητα δεν πρέπει να οδηγήσει σε σύγκρουση, καθώς έχουν παγώσει οι συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Αυτές οι δύο επισκέψεις θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρριψη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενός κινεζικού μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης πραγματοποιούνται πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Σι στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που είναι προγραμματισμένο για το Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: