Στο πλευρό του ΔΝΤ η Κομισιόν: Δεν κάνει πίσω για το αφορολόγητο
- 18/03/2019, 12:40
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δείχνει καμία διάθεση να αποδεχτεί την κατάργηση του ψηφισμένου μέτρου.
Στο πλευρό του ΔΝΤ βρίσκεται η Κομισιόν όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου, όπως άλλωστε τονίστηκε στην έκθεση του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Επιτροπή, το μέτρο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η φορολογική βάση και δίνεται η δυνατότητα της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις και στο μη μισθολογικό κόστος.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί παρόμοιες παρεμβάσεις όπως αυτή της ακύρωσης του -επίσης ψηφισμένου- μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς θέτει ως βασική προϋπόθεση τη διάθεση όποιου διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για την ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσουν το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου με τον ίδιο τρόπο όπως και την ακυρωμένη μείωση των συντάξεων. Το βασικό επιχείρημα αφορά τις καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά και κυρίως τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η εικόνα αυτή έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, αλλά η έκθεση της Κομισιόν έδειξε πως το μπλοκ των δανειστών για το ζήτημα του ορίου στη φορολόγηση φυσικών προσώπων είναι συμπαγές.
Άλλωστε, το μεγάλο ζήτημα των «ανισορροπιών» της ελληνικής οικονομίας που τονίζει η Επιτροπή σε κάθε ευκαιρία στην έκθεσή της, καταδεικνύει τα βασικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας: το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Επιπλέον, οι βαθιές θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους, απαιτούν χρόνια εφαρμογής, ώστε να φανεί ο αντίκτυπός τους».
Επιπλέον, η Κομισιόν προειδοποιεί για τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο το 2015 και αυξάνονται βραδέως […] Όμως, παρέμειναν σε ποσοστό μικρότερο από 13% το 2018, το οποίο εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε.».
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός, ιδίως λόγω της περιορισμένης επενδυτικής διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα. Οι επενδύσεις αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από 25% του ΑΕΠ κατά τα έτη προ της κρίσης, ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από 15% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών αυξάνονται, αλλά οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μειώθηκαν σημαντικά το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε το 2018, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι περιορισμένο. Οι δημόσιες επενδύσεις επίσης υστερούν σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Οι τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνουν τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη βιώσιμη αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και των πλέον μειονεκτικών και υποβαθμισμένων περιοχών, την ενεργειακή απόδοση και τις υποδομές, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, την κοινωνική ένταξη, την υγεία, καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη, κυρίως μέσω της ανάπτυξης στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης σε τομείς όπως η γεωργική διατροφή και ο τουρισμός.