Στο «πλευρό» του Λαφαζάνη η Κωνσταντοπούλου
- 01/09/2015, 09:56
- SHARE
Την συμμετοχή της ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα, ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την κάθοδο της στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ως ανεξάρτητη υποψήφια βουλευτής, συνεργαζόμενη με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη «Λαϊκή Ενότητα», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας το κάλεσμα σε Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη, Σοφία Σακοράφα και Πέπη Ρηγοπούλου, ώστε να δημιουργηθεί μέσα από αυτή τη σύμπραξη, ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο ως ανάχωμα στη μνημονιακή πολιτική.
«Όχι στα Μνημόνια, Ναι στη Ζωή», ήταν το σύνθημα σε πανό που είχαν αναρτήσει υποστηρικτές της, ενώ παρόντες στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ραχήλ Μακρή, ο Γιάννης Σταθάς, η Ελένη Ψαρέα καθώς και ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.
«Στα πέντε χρόνια Μνημονίων είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές -εκβιαστές δεν αντιλέγουν σε μια εκλογική διαδικασία», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι «πρώτο δείγμα που οι δανειστές επιχαίρουν είναι η δήλωση της κ. Μέρκελ για τον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι μέρος της κρίσης αλλά μέρος της λύσης».
Ταυτόχρονα καταφέρθηκε εναντίον υπουργών της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν, να διαλύσουν και να απαλλαγούν από όσους είναι ανάχωμα στην κατάλυση της Δημοκρατίας και να μεταλλάξουν το κόμμα σε ένα «Μνημονιακό Μόρφωμα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις για «σκοτεινές περιόδους» και για «πολλά σκοτεινά σημεία», όπως η πρόωρη διάλυση της Βουλής και η παραβίαση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κωνσταντοπούλου τον κατηγόρησε για προσπάθεια απαξίωσης όλων όσων αντιστέκονται και δεν προδίδουν τις αρχές και αξίες με τις οποίες τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός.
«Με μεγάλη αυταρέσκεια μίλησε για εκλόγιμες και μη θέσεις, ξεχνώντας ότι ο λαός έβαλε στις προηγούμενες εκλογές σταυρό και ότι λόγω της επιλογής του πριν κλείσει το 18μηνο να πάμε σε εκλογές, ο λαός δεν μπορεί να επιλέξει. Είναι εκλογές που ξεκινούν με φαλκίδευση της ισότιμης εκπροσώπησης», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Το ηχηρό, ιστορικό ΟΧΙ δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Είναι του ελληνικού λαού που απέδειξε μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος ότι τα πάντα είναι εφικτά».
«Η πολιτική δεν είναι ούτε κόλπο, ούτε παρτίδα στα χαρτιά, ούτε χαρτοπαίγνιο. Πολιτική είναι να λες στο λαό την αλήθεια, να ανοίγεις τα χαρτιά σου και όχι να ευτελίζεις τους θεσμούς. Πολιτική είναι να είσαι συνεπής σε αυτά που του υποσχέθηκες, να κάνεις αντίσταση, να είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το κόστος των απόψεών σου και να μπορείς να ενοχλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:
«Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη δημοκρατίας, αντίστασης και εγρήγορσης, ανάγκη να εκπροσωπηθεί η κοινωνία που κάποιοι προσπαθούν να την βάλουν στο περιθώριο» .
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι εκλογές συναποφασίστηκαν με τους δανειστές – εκβιαστές, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό» και απέδωσε σκοπιμότητες στην διάλυση της Βουλής, που στόχο είχε, όπως είπε, να εκκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο και να απαλλαγούν από όσους αντιστάθηκαν στα κατεπείγοντα και από την ίδια προσωπικά που αρνήθηκε να παραδώσει την σφραγίδα του Κοινοβουλίου.
«Επιχείρησαν να φαλκιδευτεί η Λαϊκή Κυριαρχία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Εθνική Ανεξαρτησία, να αιφνιδιαστεί ο λαός», σημείωσε.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καταλογίζοντας του «προσχώρηση άνευ όρων στην εκκαθάριση του Δημοψηφίσματος» και σημειώνοντας ότι «είναι πολύ μελανό σημείο η εμπλοκή του μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου» και η παράκαμψη της.
Η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για άθλιες επιθέσεις και στοχοποιήσεις εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στην ίδια, που με τις απόψεις τους ενόχλησαν, γιατί αρνήθηκαν να παραβιάσουν τις αρχές για τις οποίες ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι « αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια γροθιά στην υπεράσπιση τους πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα».
Ακόμα, υποστήριξε ότι ως πρόεδρος της Βουλής βίωσε «μια καθεστωτικού τύπου παράκαμψή της» αλλά και «ευθεία απόπειρα κάμψης της», κατονομάζοντας προσωπικά τον γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, για τον οποίο είπε ότι «πρέπει να φωτιστεί πλήρως ο ρόλος του στην πολύ σκοτεινή περίοδο των τελευταίων ημερών στη Βουλή».
Στο στόχαστρο της κριτικής της κ. Κωνσταντοπούλου βρέθηκαν ακόμα:
Ο πρώην κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τον οποίο τον κατηγόρησε ότι σε κλειστή σύσκεψη την απείλησε λέγοντάς της ότι αν δεν συμμορφωθείς θα σε τελειώσουμε.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας ο οποίος, όπως είπε, «δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και της επιτέθηκε επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής.
Το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Παππάς που, όπως είπε, έκανε επιθέσεις τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένεια της.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης , που αποπειράθηκε να την μεταπείσει για να μην καταθέσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Ακόμα, έκανε λόγο για «πολύ μελανό σημείο εμπλοκής της εφημερίδας Αυγής κατά του προσώπου της», μέσα από «μια νέα απόπειρα καταδοτισμού».
«Δέσμευση μου είναι να συμβάλω ώστε να φωτιστούν πλήρως αυτά τα πολύ μελανά σημεία», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.
Επεισόδιο με συμβασιούχους εργαζόμενους στη Βουλή
Τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισκίασε η παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων συμβασιούχων δημοσιογράφων στο κανάλι και το γραφείο τύπου της Βουλής.
Η διαμαρτυρία των συμβασιούχων δημοσιογράφων προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων παρευρισκομένων που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τα όσα θα ανακοίνωνε η κ. Κωνσταντοπούλου οι οποίοι τους επιτέθηκαν κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένο σκηνικό.
Προς στιγμή προκλήθηκε ένταση, με τους δημοσιογράφους να κατηγορούν την πρόεδρο της Βουλής ότι ενώ εμφανίζεται να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα την ίδια ώρα αφήνει στο δρόμο 70 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι 6 και 7 μήνες ενώ ποτέ δεν θέλησε να κάνει διάλογο μαζί τους ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις συμβάσεις τους.
Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας και για μια ακόμα οργανωμένη επίθεση εναντίον της.
Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι από την αρχή που ανέλαβε προσπάθησε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να διερευνηθεί, «ποιοι πραγματικά εργάζονται και ποιοι είναι άνθρωποι φαντάσματα», που προσλήφθηκαν ρουσφετολογικά και με πελατειακά κριτήρια, και πρόσθεσε ότι όσες φορές επιχείρησε να δρομολογήσει διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος των εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, δεχόταν «μιντιακή επίθεση».
«Υπάρχουν πράγματι ευθύνες στο ότι το θέμα δεν διευθετήθηκε και είναι σε αυτούς που διέλυσαν τη Βουλή εσπευσμένα», επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι την κατηγόρησαν ότι υιοθέτησε μισαλλόδοξες απόψεις που έκαναν λόγο για κομματόσκυλα ενώ τους απαξίωσε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο χωρίς ποτέ να θελήσει να συναντηθεί μαζί τους και να κάνει διάλογο.
Για αρκετή ώρα τα πνεύματα ήταν οξυμμένα ανάμεσα στους δημοσιογράφους και στους υποστηρικτές της κ. Κωνσταντοπούλου και το θέμα έληξε όταν οι εργαζόμενοι της Βουλής αποχώρησαν από την αίθουσα.