Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ 20 διάσημοι influencers – Έλεγχοι για απόκρυψη εισοδημάτων

Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ 20 διάσημοι influencers – Έλεγχοι για απόκρυψη εισοδημάτων
Selective focus on phone on tripod recording vlogger sitting on couch gesticulating and communicating with her followers, livestreaming for her blog in social media. Blogging as business Photo: Shutterstock
Πώς η φορολογική αρχή εντοπίζει αδήλωτα κέρδη από social media – Αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα.

Οι υψηλές αμοιβές των influencers και η πιθανή απόκρυψη εισοδημάτων βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, η οποία διεξάγει σαρωτικούς ελέγχους στα οικονομικά τους. Σύμφωνα με τον Όμηρο Τσάπαλο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ειδική task force της ΑΑΔΕ ελέγχει 20 influencers που χρεώνουν έως και 10.000 ευρώ ανά ανάρτηση, αλλά εμφανίζουν χαμηλά δηλωμένα εισοδήματα, συχνά μόλις 10.000-30.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι δαπάνες τους αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος της ΑΑΔΕ στους influencers

Η φορολογική διοίκηση έχει αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία και αλγόριθμους, οι οποίοι διασταυρώνουν δαπάνες, δηλωθέντα εισοδήματα και τραπεζικές κινήσεις. Ήδη, 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ ελέγχθηκαν, ενώ 800 άτομα κλήθηκαν για εξηγήσεις επειδή εμφάνιζαν μεγάλη απόκλιση μεταξύ δηλωμένων εισοδημάτων και δαπανών.

Οι νέοι έλεγχοι για το 2024 θα γίνονται με ακόμα πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ώστε να εντοπίζονται γρηγορότερα οι ύποπτες συναλλαγές.

Πώς αποκαλύπτεται η φοροδιαφυγή – Οι κυρώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, όταν εντοπίζεται μεγάλη αγορά με «μαύρο χρήμα», το σύστημα σηματοδοτεί την ύποπτη συναλλαγή και ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι ποινές είναι αυστηρές:

  • Πληρωμή του φόρου που αποκρύφτηκε.
  • Πρόστιμο 50% επί του αδήλωτου ποσού.
  • Ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις για απόκρυψη ΦΠΑ, που ενδέχεται να επισύρει ποινικές συνέπειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι influencers και η διαφήμιση προϊόντων – Πότε θεωρείται εμπορική δραστηριότητα

Η ΑΑΔΕ σκανάρει καθημερινά τη δραστηριότητα των influencers, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Τσάπαλος, δεν παρακολουθεί απλά την προσωπική τους ζωή. Ο έλεγχος επικεντρώνεται σε όσους πραγματοποιούν εμπορικές δραστηριότητες, δηλαδή διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω social media, χωρίς να δηλώνουν τα έσοδά τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αναρτήσεις με χορηγούμενο περιεχόμενο πρέπει να φέρουν ξεκάθαρη σήμανση τοποθέτησης προϊόντος. Αν αυτό δεν τηρείται, τότε οι influencers μπαίνουν αυτόματα στο μικροσκόπιο της φορολογικής αρχής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει ευρεία έρευνα σε όλη την Ευρώπη για αδήλωτα έσοδα των influencers, με επίκεντρο μεγάλα ονόματα της showbiz και λογαριασμούς με εκατομμύρια followers.

Εκτός από τους high-profile influencers, η ΑΑΔΕ επεκτείνει τους ελέγχους και σε μικρότερους λογαριασμούς που παράγουν κέρδη από affiliate marketing, digital sponsorships και συνεργασίες με brands.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ