Στο «συρτάρι» το δημοψήφισμα

Στο «συρτάρι» το δημοψήφισμα

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Αντώνης Αντζολέτος

Με ένα μπαράζ νομοθετημάτων, ως ένδειξη καλής θέλησης, αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, θέλοντας να δείξει ότι προχωρά στα σημεία που υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ήδη επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τα υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν θέματα που είναι της αρμοδιότητάς τους.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η κυβέρνηση μελετά να φέρει ένα πολυνομοσχέδιο ή διαφορετικά μικρά νομοθετήματα που θα αφορούν τα σημεία σύγκλισης με τους εταίρους, όπως την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας εσόδων, τους φόρους πολυτελείας, την λοταρία ή την έκτακτη εισφορά για υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα, άλλωστε συνεδριάζει εκ νέου στις 6 το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα εξεταστεί η προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ομάδα Δράσης
Μέσα στον πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης αναμένεται να συσταθεί μια «Ομάδα Δράσης» που ως στόχο θα έχει να συντονίζει και να καθοδηγεί τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να επιλύονται «δύσκολα ζητήματα», τα οποία σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν κάποιου είδους πολιτική παρέμβαση.
Ουσιαστικά η Αθήνα θέλει να είναι σε ετοιμότητα να απαντά σε μια σειρά από «υπερβολικές» απαιτήσεις των δανειστών, όπου οι αριθμοί δεν μπορούν να δώσουν τη λύση.

ΦΠΑ
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησε εκτενώς το θέμα του ΦΠΑ, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να έριξε στον τραπέζι της διαπραγμάτευσης «βόμβα μεγατόνων», όταν ζήτησε ο ενιαίος συντελεστής να κυμανθεί στο 23%. Όπως είναι φυσικό, αυτό προκάλεσε μεγάλη πίεση στην Ελληνική πλευρά, η οποία αναγκάστηκε να υποχωρήσει ανεβάζοντας τον πήχη από το 15% που είχε βάλει και αντιπροτείνοντας δυο ζευγάρια χαμηλού και υψηλού συντελεστή. 8% – 16% και 9% – 18%.

Από την πλευρά της η Κομισιόν φέρεται να ανέβασε και η ίδια τις απαιτήσεις της ζητώντας ο υψηλός συντελεστής να κυμανθεί στο 20%. Σκληρό «παζάρι» φαίνεται πως γίνεται ακόμα για τα είδη των προϊόντων που θα περιέχονται στον υψηλό συντελεστή με την Ελληνική πλευρά να προσπαθεί να εξαιρέσει όσα περισσότερα αγαθά μπορεί, ανάμεσα σε αυτά τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Άλλες διαφορές με τους δανειστές
Αποστάσεις υπάρχουν ακόμα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό, αλλά και τα εργασιακά, για τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει μια σύγκλιση αναλόγως με «ποια ματιά το βλέπει». Υπάρχει η οπτική του ΔΝΤ με το οποίο το χάσμα είναι μεγάλο, υπάρχει όμως και η Κομισιόν που μετά την κοινή δήλωση Γιούνκερ – Τσίπρα για συλλογικές διαπραγματεύσεις στα Ευρωπαϊκά πρότυπα οι δυο πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί την Πέμπτη στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας προκειμένου να συζητήσει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο είναι πολύ κοντά να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Οι επόμενοι σταθμοί
Πολλά στηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως κάθε φορά ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο αυτής να κάνει μια σειρά από επαφές προκειμένου σε πολιτικό επίπεδο να επιδιώξει να δώσει λύσεις στα θέματα που τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Έκτακτο Eurogroup αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη του μήνα, πιθανότατα στις 25 Μαΐου.

Στο «συρτάρι» το δημοψήφισμα

Με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν χθες πως «δεν έχουμε αδιέξοδο με τους δανειστές αλλά συζητήσεις με καταγεγραμμένη πρόοδο», το θέμα του δημοψηφίσματος φαίνεται προς το παρόν να «παγώνει».

Μετά και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πολλά ήταν τα στελέχη που είδαν πως αυτή η συζήτηση δεν βοηθάει, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση μια σειρά από ζητήματα θα έμεναν στάσιμα. Αυτό που επιθυμούν τώρα είναι να τρέξουν και να κλείσουν όλες τις περιπτώσεις που έχουν μείνει εκκρεμείς.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Τσίπρας: Τώρα είναι η σειρά των εταίρων