Στο στόχαστρο της εφορίας καταθέσεις και εισοδήματα στο εξωτερικό
- 26/10/2018, 10:45
- SHARE
Ποιες χώρες έχουν παραδώσει τις ανάλογες «λίστες» με τις καταθέσεις και τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ. Οι διασταρώσεις των φοροελεγκτών και τα πρόστιμα.
Τις λίστες από περισσότερες από 80 χώρες, με στοιχεία, που αφορούν στο έτος 2017, για φορολογουμένους με καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, έλαβαν τον Σεπτέμβριο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις των φορολογικών δεδομένων ώστε να εντοπιστούν όσοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, τις οποίες και είχαν αποκρύψει από την Εφορία.
Συγκεκριμένα στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:
1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής, δηλαδή μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια.
2. Καταθετικοί λογαριασμοί
3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη χώρα μας από το 2017, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να λαμβάνει πληροφορίες από 100 χώρες για τις κινήσεις των χρηματοοικονομικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων στις τράπεζες των χωρών αυτών. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να στέλνει στις φορολογικές αρχές των 100 αυτών χωρών στοιχεία και πληροφορίες για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που έχουν στη χώρα μας οι δικοί τους φορολογούμενοι.
Η πρώτη ελεγκτική κίνηση που κάνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μόλις λάβουν τα στοιχεία, είναι η ταυτοποίηση των καταθετών εξωτερικού προκειμένου να συνταχθεί μια λίστα με τους ΑΦΜ που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Για τις υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες ακολουθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και έλεγχος και σύγκριση με τα ποσά εισοδήματος που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν τα ποσά δεν δικαιολογούνται τότε θα προχωρήσουν στην επιβολή φόρων και προστίμων. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά 40% τα πρόστιμα. Αρκεί να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, να δηλώσουν τα ποσά που δεν έχουν «κρύψει» και να πληρώσουν το φόρο εντός 30 ημερών.
Οι χώρες που στέλνουν στοιχεία είναι
Το 2018 ανταλλάχθηκαν πληροφορίες (για τα εισοδήματα) και με τις εξής χώρες: Ανγκόλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μονσεράτ, Νιούε, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβιλ, Σαμόα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.