Στο «στόχαστρο» των ΔΑΟΚ οι ελαιοπαραγωγοί με τους… τενεκέδες

Στο «στόχαστρο» των ΔΑΟΚ οι ελαιοπαραγωγοί με τους… τενεκέδες
Different glassware of fresh olive oil on green background Photo: Shutterstock
Τα υψηλά πρόστιμα και η μόνιμη ρετσινιά.

Ακριβά φαίνεται πως θα κοστίσουν οι παράνομοι τενεκέδες λαδιού στους ελαιοπαραγωγούς που υιοθετούν τέτοιου είδους πρακτικές, καθώς στο νέο θεσμικό πλαίσιο ΦΕΚ (Β’ 1749) για τις δηλώσεις συγκομιδής ελαιόκαρπου περιλαμβάνονται και τα πρόστιμα για αδήλωτο καρπό που προορίζεται για ελαιοποίηση.

Τα πρόστιμα τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου 2026, προβλέπουν διοικητικό πρόστιμο 60 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιόκαρπου της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται της πραγματικής ποσότητας.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιόλαδου για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 κυμάνθηκε μεταξύ 250.000 και 290.000 τόνων, ποσότητα ικανοποιητική αν λάβει κανείς υπόψη τη δύσκολη περίοδο ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων που προηγήθηκαν και επηρέασαν δραματικά τις καλλιέργειες. Καθοριστικός δε παράγοντας για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοκαλλιέργειας παραμένουν οι βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι, δυστυχώς, περιορισμένες.

Αντίστοιχα σε επίπεδο Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η παραγωγή ελαιολάδου κατά το προαναφερθέν διάστημα υπολογίστηκε σε 2.082.950 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 7% αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών λαδιού της Γηραιάς Ηπείρου, η Ισπανία (1.380.000 τόνοι), η Ιταλία (243.500 τόνοι), η Ελλάδα (250.000 τόνοι) και η Πορτογαλία (195.000 τόνοι).
Σε ότι αφορά τις τρίτες χώρες από τις οποίες η Ευρώπη προμηθεύτηκε λάδι προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, ήταν Τυνησία, η Αργεντινή, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Συρία, η Χιλή και το Περού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει στην πράξη και πώς θα επηρεάσουν τα πρόστιμα

Κάποιοι εύλογα θα αναρωτηθούν με ποιον τρόπο οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι κάνει ο εκάστοτε ελαιοπαραγωγός στο χωράφι του και πόσους τενεκέδες λαδιού διαθέτει παράτυπα σε φίλους και συγγενείς, φυσικά με το … αζημίωτο!

Ζώντας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτελείται αφήνει πίσω της και ένα ψηφιακό αποτύπωμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σταδιακά θα χαρτογραφήσει πλήρως την εν λόγω αγορά, χάρη στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα αποτυπώνει, τόσο τον αριθμό των ελαιόδεντρων, όσο και την ελαιοαπόδοση (Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, Δήλωση Συγκομιδής, Δήλωση Ελαιοποίησης από το ελαιοτριβείο).

Βάσει ΦΕΚ οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ΔΑΟΚ, υποχρεούνται να κάνουν έλεγχο στο 5% των δηλώσεων, πάντα βάσει ανάλυσης κινδύνου. Επομένως βάσει της ποσότητας του καρπού που δηλώνει ο ελαιοπαραγωγός, το σύστημα είναι σε θέση να αποτιμήσει, κατά μέσο όρο και την παραγωγή ελαιόλαδου. Συνεπώς, στην περίπτωση που η εξίσωση δεν βγαίνει, αυτομάτως «χτυπάει καμπανάκι» στο σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό που επίσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι ελαιοπαραγωγοί προκειμένου να μην λειτουργήσουν απερίσκεπτα, είναι το γεγονός ότι αν μπει μια φορά η «ρετσινιά», θα βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Σε περίπτωση δε που υποτροπιάσουν και δεν πάρουν το μάθημά τους από την πρώτη αστοχία, θα υπάρξει μια προσαύξηση της τάξεως του 50% στα πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: