Στο τραπέζι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ
- 28/11/2014, 16:29
- SHARE
Όλα τα σενάρια ανοιχτά αφήνει ο Γκίκας Χαρδούβελης - Η κυβέρνηση αναζητά λύση στο αδιέξοδο για να επιστρέψει η τρόικα.
Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα εξακολουθούν να είναι αφόρητες.
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup, η τρόικα ζήτησε για άλλη μια φορά από την ελληνική πλευρά αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι δανειστές ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.
Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στέλεχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.
Προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες, κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.
Σοφία Βούλτεψη: Δημιουργούμε μια γραμμή πιστοληπτικής στήριξης
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνεντεύξεις της στους ραδιοσταθμούς «ΣΚΑΪ» και «Παραπολιτικά».
«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι αγορές μπορεί να φανούν επιθετικές απέναντί της, χρειάζεται να είμαστε θωρακισμένοι. Φτιάχνουμε κάτι το εντελώς καινούργιο. Αυτό είναι η δημιουργία μιας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, ώστε να μην αισθάνονται οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη» ανέφερε η κ. Βούλτεψη. Σημείωσε δε πως «ενδεχομένως, για τεχνικούς λόγους, να χρειάζεται μια μικρή περίοδος μερικών εβδομάδων, το πολύ ενός μηνός, για να ρυθμιστούν κάποια τεχνικά θέματα» και εξήγησε: «Επειδή τα λεφτά του ΤΧΣ είναι 11,4 δισ., συζητάμε αν θα μπορούσε τα χρήματα του ΔΝΤ, που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα ως το τέλος του 2016, να προστεθούν προς ενίσχυση του ποσού του ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως φόβητρο σε περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τον Οκτώβριο».