Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες
Αστυνομικοί έξω από διαμέρισμα στην Καλλιθέα κατά την διάρκεια της έρευνας από άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την σύλληψη 9 ατόμων τουρκικής καταγωγής, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Οκτώ άνδρες και μια γυναίκα είναι οι προσαχθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για υπόθεση που δεν αφορά σε εγχώρια τρομοκρατία, ούτε τζιχαντιστές, όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα διαμερίσματα έχουν βρεθεί αρκετοί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, usb, ρολόγια, καλώδια και βάζα με άγνωστη ουσία που παραπέμπουν σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Όλα τα υλικά θα μεταφερθούν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεταξύ των 10 είναι και δύο στρατιωτικοί και συγκεκριμένα ένας πυροτεχνουργός που υπηρετεί στην Αεροπορία και ένας οπλουργός του στρατού.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι κατηγορούνται μαζί με άλλους τέσσερις που βρίσκονται στις φυλακές, για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, βομβιστικές ενέργειες και άλλα βαριά αδικήματα, με βάση την δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία εξιχνίασε την υπόθεση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δέκα κατηγορούμενοι δεν έχουν απασχολήσει για δράσεις που σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι έγκλειστοι των φυλακών είναι όλοι για ληστείες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ τους χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνους, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες φέρονται ότι εμπλέκονται θα μπορούσαν να έχουν θύματα.

Ιδιαίτερα, όπως λένε, αν είχε εκραγεί ο παγιδευμένος φάκελος που είχαν στείλει στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπήρχαν θύματα, καθώς αποτελείτο από σχεδόν μισό κιλό εκρηκτικής ύλης που θα προξενούσε μεγάλες καταστροφές. Επίσης σε καμία από τις άλλες ενέργειες με τοποθέτηση βομβών δεν είχαν προειδοποιήσει, ενώ σε επίθεση με χειροβομβίδα που είχαν πραγματοποιήσει στη Λάρισα, την έβαλαν σε άλλο σπίτι κατά λάθος ,ενώ είχαν στόχο τον διευθυντή των φυλακών.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις έγκλειστοι των φυλακών είναι οι δύο στο Δομοκό, ένας στα Γρεβενά και ένας στη Λάρισα.

Επίσης, μεταξύ των 10 είναι και δύο στρατιωτικοί και συγκεκριμένα ένας πυροτεχνουργός που υπηρετεί στην Αεροπορία και ένας οπλουργός του στρατού.

Στον παγιδευμένο φάκελο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη δικογραφία, βρέθηκε γενετικό υλικό του ενός εκ των στρατιωτικών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και οι δύο βρίσκονται σε άδεια μακράς διάρκειας και επρόκειτο να απομακρυνθούν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο ένας από τους έγκλειστους στις φυλακές Δομοκού, 36 ετών, ο οποίος φέρεται ότι κινούσε τα νήματα και έδινε παραγγελιές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους συνεργούς του έξω, κάποιοι από τους οποίους είναι χρήστες ναρκωτικών ή έχουν δοσοληψίες ποινικού τύπου με τις αρχές.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ψυχολογικά προβλήματα και εμμονή με την ένοπλη δράση, ενώ η σχέση του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι ότι στις φυλακές είχε επαφές με κρατούμενο για την οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο Κολωνάκι το 2014 για ληστείες και στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και 5.500 ευρώ.

Το 2021 παραβίασε άδεια από τις φυλακές και διέπραξε τέσσερις ληστείες σε τράπεζες, με πρώτη την Εθνική στα Πετράλωνα, όπου το 1983 είχε δολοφονηθεί από την !& Νοέμβρη ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης, ενώ πριν από ένα μήνα η ομάδα έβαλε και βόμβα η οποία εξερράγη προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η ομάδα, για τα τρομοκρατικά χτυπήματα είχε αναλάβει την ευθύνη με το όνομα «Σύμπραξη Εκδίκησης», ενώ για τον παγιδευμένο φάκελο στη Θεσσαλονίκη με άλλο όνομα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις που εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένα:

  • αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  • ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  • ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν στην ομάδα εμπλέκονται και άλλα άτομα και εξετάζονται όλες οι επαφές των συλληφθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: