Στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας προσέφυγαν και οι 4 συστημικές τράπεζες
- 17/01/2015, 11:22
- SHARE
Αίτημα για ένταξη στον ELA και για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα - Η κίνηση γίνεται για προληπτικούς λόγους, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA – Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες -Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα- είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ότι δυο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της σχετικής και ελεγχόμενης υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες.
Ο ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση, εξέλιξη που θα επιδεινώσει αισθητά το κόστος του χρήματος και τα έσοδα των τραπεζών.
Τα αιτήματα των τραπεζών για τη λήψη έκτακτης ρευστότητας αναμένεται να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Τετάρτη. Ο ELA χορηγείται ύστερα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή της Ελλάδας της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011-2012 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών.