Στον «νονό» της τεχνητής νοημοσύνης το Νόμπελ Φυσικής για το 2024

Στον «νονό» της τεχνητής νοημοσύνης το Νόμπελ Φυσικής για το 2024
Για ανακαλύψεις που επέτρεψαν τη μηχανική μάθηση στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα.

Ο Τζέφρι Χίντον, ο αποκαλούμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» και ο Τζον Χόπφιλντ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2024 για τις ανακαλύψεις τους που επέτρεψαν τη μηχανική μάθηση στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα.

Η βράβευση συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (1,1 εκατ. δολάρια), το οποίο μοιράζεται μεταξύ των νικητών, εάν είναι περισσότεροι. Το βραβείο φυσικής απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Τζον Χόπφιλντ δημιούργησε μια δομή που μπορεί να αποθηκεύσει και να ανακατασκευάσει πληροφορίες.

Ο Τζέφρι Χίντον επινόησε μια μέθοδο που μπορεί να ανακαλύπτει ανεξάρτητα ιδιότητες στα δεδομένα και η οποία έχει καταστεί σημαντική για τα μεγάλα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Αν και οι υπολογιστές δεν μπορούν να σκεφτούν, οι μηχανές μπορούν πλέον να μιμηθούν λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση. Οι φετινοί βραβευθέντες φυσικοί συνέβαλαν στο να γίνει αυτό εφικτό. Χρησιμοποιώντας θεμελιώδεις έννοιες και μεθόδους από τη φυσική, έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που χρησιμοποιούν δομές σε δίκτυα για την επεξεργασία πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: