Στον «πάγο» οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων; Οι σκέψεις ΥΠΕΘΟ για την ανάσχεση του στεγαστικού προβλήματος

Στον «πάγο» οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων; Οι σκέψεις ΥΠΕΘΟ για την ανάσχεση του στεγαστικού προβλήματος
Residential apartment buildings and the Acropolis in Athens, Greece, on September 1, 2024. Greece faces a worsening housing crisis. Soaring construction costs and the Golden Visa Scheme increase house prices, while short-term leasing reduces the number of houses available for long-term rental, causing rents to rise. The Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is expected to announce measures to ease the crisis. (Photo by Nicolas Koutsokostas/NurPhoto) (Photo by Nicolas Koutsokostas / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παύση των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για ακόμη έναν χρόνο, προσπαθώντας να αμβλύνει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αμετάβλητες τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή, που έρχεται σε μια προσπάθεια να μετριαστεί το στεγαστικό πρόβλημα, θα συμπληρώσει τα ήδη ανακοινωμένα μέτρα της κυβέρνησης. Μετά την τελευταία αναπροσαρμογή πριν από τρία χρόνια, οι αντικειμενικές αξίες έχουν μείνει σταθερές, ενώ οι εμπορικές τιμές ακολούθησαν ανοδική πορεία. Μια νέα αύξηση τώρα θα ενίσχυε την ανοδική πίεση στις τιμές της αγοράς, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της στέγασης.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει την αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, μέχρι το 2025, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Η αναστολή του ΦΠΑ, που θεσπίστηκε το 2019, έχει ήδη ενισχύσει την αγορά και την κατασκευή νέων ακινήτων. Παρόμοια θετική επίδραση έχει σημειωθεί και με τον φόρο υπεραξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η υψηλή ζήτηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών. Το β’ τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 9,2% στις τιμές των διαμερισμάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στα νεόδμητα διαμερίσματα, η αύξηση άγγιξε το 10,7%, ενώ στα παλαιότερα το 8,3%.

Η ανάλυση κατά γεωγραφική περιοχή δείχνει σημαντικές διαφορές. Η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 9,1%, η Θεσσαλονίκη 12,1%, οι άλλες μεγάλες πόλεις 7,3%, και οι λοιπές περιοχές 10,4%. Συνολικά, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2008, αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2017. Στην Αττική η αύξηση φτάνει το 88% και στη Θεσσαλονίκη το 78%.

Η απόφαση για πάγωμα των αντικειμενικών τιμών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, αναμένεται να προσφέρει ανάσα στην αγορά ακινήτων και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των στεγαστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: